Betiltja a kriptobányászatot Irán szeptemberig

spot_img

A kedvezményes villamosenergia tarifák vonzóvá tették Iránt a bányászok számára, most azonban az ország nehezen tudja megszüntetni a villamosenergia termelés- és fogyasztás közötti szakadékot.

Iránnak szembe kell néznie az egyre növekvő villamosenergia felhasználással. A megtermelt villamos energia nem fedezi már az ország energia ellátását, emiatt arra kényszerült, hogy leállítsa villamosenergia exportját.

Abuzer Szalihi, az iráni Tevanir áramelosztó vállalat vezérigazgatója az állami televízióban bejelentette, hogy nullára csökkentette az áramexportot, “hogy ne legyen probléma az ország áramellátásában”. Elmondta azt is, hogy az afganisztáni Herat tartomány áramellátását, – amely az áram 70 százalékát Iránból importálja – teljesen leállították, hogy a hazai szükségleteket kielégítsék.

A Tevanir által megosztott számok szerint a napi áramigény meghaladta a 65 ezer megawattot, míg a termelés 54 ezer megawatt körül van. A nyári hőségtől eltekintve a Bitcoin és a kriptovaluta bányászati ​​tevékenységek az országban – amelyek ismertek az Iránban működő ipari létesítmények által nyújtott jelentős villamosenergia támogatásokról – a nagy energiaigény egyik oka.

Irán 2019-ben tette legálissá a kriptobányászatot, hogy szabályozza a bányászokat az országon belül. Az országban azonban az engedély nélküli bányászati tevékenységek is megugrottak. Sok illegális bányász a lakossági elektromos hálózatot használja az energiaigényes bányász berendezések működtetésére. Irán idei első intézkedése az volt, hogy megbírságolta a háztartási energiát használó kriptobányászokat.

Ezt követte a bányászat betiltása a forró nyári hónapok elmúltáig. A Hasszan Rouhani elnök által májusban bejelentett kriptobányászati tilalom szeptemberig tart, hogy biztosítsa a háztartási fogyasztáshoz szükséges áramhoz való hozzáférést. Rouhani azt is megjegyezte, hogy az Iránban zajló bányászati tevékenységek 85%-a engedély nélküli.

Az ország az áramexport leállítása előtt az összes legálisan működő kriptobányászt is felszólította, hogy hagyja abba tevékenységét.

Eközben Irán folytatja az illegális bányászati tevékenységgel szembeni kemény fellépést. A múlt hónapban a hatóságok több mint 7000 db bányászgépet koboztak el egy, a fővárosban, Teheránban működő farmról.

További hasznos információkat, piaci elemzéseket, kereskedési és bányászattal kapcsolatos tippeket a discord szerverünkön és a youtube csatornánkon találtok.

/cointelegraph, crypto news/

Kutatás: 52,2%-al nőtt a zöldenergia használata a BTC bányászatban

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img