Az EU-ban is napirendre kerülhet a Bitcoin bányászat betiltása

spot_img

Kína után az Európai Unióban is betilthatják a Bitcoin bányászatát, legalábbis ezt szeretné elérni az Európai Parlament több képviselője.

A kiszivárgott, szocialista és zöldpárti képviselők által jegyzett javaslat a következő 1-2 hét során kerülhet majd hivatalosan is bemutatásra, amiről először az EP gazdasági és pénzügyi bizottsága (ECON) fog véleményt alkotni, mielőtt elfogadásáról a parlament is szavazhatna. Ez utóbbira valószínűleg a nyári szünet után kerülhet majd sor

A benyújtók indoklása szerint az EU nem engedheti meg, hogy legitimitást adjon egy olyan környezetszennyező mechanizmus, mint a Bitcoin bányászatát lehetővé tevő Proof of Work működésének és ehelyett inkább a Proof of Stake-re épülő megoldásokat támogatnák.

A javaslattal kapcsolatos első kritikák szerint nem véletlen, hogy az olyan hivatalos szervek, mint az EU a PoS-t helyezheti majd előtérbe, mert különböző szervezetein keresztül (pl.: Európai Központi Bank) végtelen mennyiségű pénzt nyomtathat, amivel idővel gond nélkül bevásárolhatja magát ezekbe a protokollokba és megszerezheti a kontrolljukhoz szükséges többségi letét feletti irányítást.

Az Európai Központi Bank (ECB) a pénznyomtatás mértékét tekintve messze túlszárnyalja az amerikai, a japán és kínai jegybankot.

Érdekesség, hogy miközben az EU környezetszennyezésre hivatkozva lépne fel a Bitcoin bányászattal szemben, éppen egy hete került benyújtásra az a javaslat, ami az Unió területén adómentessé tenné a világ legkörnyezetszennyezőbb utazási formájának tekintett magánrepülőgépek használatát. A tervek szerint a polgári repülésben résztvevőknek a jövőben hozzá kellene járulniuk az EU-s zöld célok megvalósításához, amit a jegyek árába rejtett adóval szednének be az emberektől. Ez alól viszont kivételt képezhetnek majd a leggazdagabbak, akik a javaslat magyarázata szerint a privát útjaik során olyan gazdasági hasznot termelhetnek, ami magasabb, mint az útjaik által okozott szennyezés mértéke.

További hírek és érdekességek a Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img