Rendkívül alacsony spot volumen és a dollár erősödése tartja vissza a bitcoin árfolyamát

spot_img

Ha a piacot kéne jellemezni egyetlen szóval, akkor a bizonytalanság lenne az.  Nagyjából május vége óta ilyen a piac hangulata: a 30k és a 40k közötti tartományból egyik irányba sem történt kitörés, de a napos grafikonon egyre alacsonyabbak a csúcsok.

A Delphi Digital piacelemző cég makróadatokat gyűjtött az árfolyamról, hogy mélyebben megvizsgálja a bizonytalanság okait. Ezekből szemezgetünk.

A volumenek

A legfontosabb piacbefolyásoló tényező a rendkívül alacsony spot volumen. Amint az árfolyamok beestek, júniusra 60%-ot zuhant a spot volumen is, majd júliusra még alacsonyabb szinteket ütöttünk meg. Bár a hónapnak még nincs vége, valószínűleg a július lesz ennek az évnek a legalacsonyabb volumenű hónapja.

A derivatív piacokon is ugyanezt látni: az open interest a januári szintekre esett vissza, ahogy a traderek egyre inkább visszafogták a leveraget és a kereskedést általában.

A dollár erősödése

A DXY grafikon – egy index, ami több más valutát tartalmazó kosárhoz méri a dollár értékét, épp egy inverz fej és vállak alakzatot írt le és a nyakvonalat teszteli. Esélyes, hogy egy emelkedés következik, ami a Delphi Digital szerint veszélyezteti majd a mostani gazdasági talpraállást és a 2021 slágertermékeit.

“Az áruk, az arany, a fejlődő piacok részvényei és a bitcoin is mind kitett az erősödő zöldhasúaknak, bár a mozgásának sebessége itt egy kritikus tényező.”.

– Írja a Delphi Digital a dollár erősödésével kapcsolatban.

Hosszú távú támaszon az árfolyam

Bár tény, hogy több, mint 50%-os esett a BTC árfolyama és sokan egy újabb többéves medvepiacra készülnek, érdemes egyet hátralépni és megnézni a makró trendeket, amik a mostani helyzethez vezettek.

A fenti grafikonon a zölddel keretezett rész azt mutatja, hogy hat hónapig folyamatosan, minden hónap pluszban zárt. Az elmúlt öt évre visszapillantva várható volt, hogy valamikor megtörik ez a trend.

Tény, hogy bezuhant az árfolyam, de az még mindig 250%-al magasabban áll, mint a 9600 dolláros ár tavaly ilyenkor.

A hosszú távú árfolyam trend nem tört meg: az árfolyam most a pirossal jelölt 12 hónapos mozgóátlagot teszteli. Ezt a támaszt érdemes lesz figyelni, hiszen az árfolyam pattanása vagy letörése jelzi majd a piac irányát a jövőben.

/cointelegraph, Delphi Digital/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img