2020 novembere óta nem áramlott ki ennyi BTC a tőzsdékről

spot_img

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk számos alkalommal, az egyik legegyszerűbb, egyben az egyik legfontosabb összefüggés a kriptopénzek piacán a BTC -és egyéb kriptopénzek- ki- és beáralmlása a különböző tőzsdékre, illetve az árfolyam -várható- alakulása. Ha tömegesen beutalnak a tőzsdékre a befektetők, akkor azt azért teszik, mert esésre számítanak, ha kiutalnak, akkor emelkedésre. Most rég nem látott kiutalási hullám tapasztalható.

A logika egyszerű, azért utalnak ki, mert hosszabb távra terveznek, így biztonsági okból inkább privát tárcákban helyezik el az emberek a coinjaikat, nem készülnek eladni -egyelőre-, így nincs miért tőzsdén hagyni a kripto-vagyont. Ha azonban beutalnak, azzal előkészítik a -hirtelen- eladás lehetőségét, jóval egyszerűbb gyorsan eladni, ha már eleve tőzsdén van a tőkénk.

Éppen ezért elemzők előszeretettel fordulnak ehhez az indikátorhoz, ha az árfolyam, legalábbis annak iránya kapcsán kell tippelniük, a historikus adatok alapján valóban lehet igazságtartalma a feltételezésnek, nézzük meg az alábbi ábrán, hogy miről is van szó:

A zöld maszatok a tőzsdékre beáramló bitcoin mennyiséget jelölik, a pirosak pedig a kiáramlást, a szürke grafikon pedig az árfolyamot. Az árfolyam skálája a a jobb szélen látható, a függőleges tengelyen. Jól látszik, hogy egy-egy jelentősebb kiráramlást, vagyis piros foltot emelkedés követett, ennek fordítottja is igaz, a zöld foltok, vagyis a beáramlások után esés következett. Általában.

Most olyan mértékű a kiáramlás, vagyis a piros folt, mint legutóbb 2020 novemberében, ami után jelentős emelkedés, sőt, történelmi csúcs következett, alig pár hónap elteltével. Majd a mostani, pontosabban a májusi esés tájékán nagy zöld folt jelent meg, vagyis jelentős beáramlás, meg is történt a tömeges eladás, letört az árfolyam, 64 000-ről 30 000 tájékára estünk.

Havonta nagyjából 100 000 BTC hagyja el a tőzsdéket, a forgalomban lévő BTC mennyiségének csupán 13,2%-a van tőzsdéken, ez új alacsony rekor 2021 során. Legutóbb 2020 novemberében volt ilyen mértékű kiáramlás, amit a 20 000 dolláros szint régóta várt áttorése követett.

Igaz akkor a mostaninál azért jelentősebb, havi 150 000 BTC volt a tőzsdékről történő kivonás. Visszatérve a fenti árbára, azért ellentmondásokat is felfedezhetünk az elmélettel, hiszen például 2021 legelején történt egy kisebb beáramlás, ezt mégsem követte -jelentős- letörés, legfeljebb csak némi oldalazgatás.

2019 novemberében pedig volt egy kisebb beáramlási trend történt, ezután mégsem jelent meg jól kivehető emelkedés. Mindezek ellenére a nagy trendek érvényesülni látszanak, 2020 márciusa-április-május tájékán nagy volt a kiáramlás, jött is az emelkedő.

Az ezt megelőző időszakban, 2020 január-február tájékán a beáramlás volt látható, jött is a letörés. Amihez persze kellett a koronavírus válság kirobbanása is. A modellt -némi jóindulattal- elfogadhatjuk mint irányadó, reméljük, hogy most is teljesülni fog, az ősz jelentős felívelésekkel, esetleg új csúcsokkal lesz tarkítva.

Ha most szeretnél kriptopénzeket vásárolni, mi a Binance használatát javasoljuk.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img