Zárt ajtók mögött a szabályozók

spot_img

Az amerikai szabályozók megbeszélést folytattak a stabilcoinok által jelentett kockázatokról

A Tether és a Facebook által támogatott Diem token volt a fő témája annak a találkozónak, amelyet az amerikai szabályozó hatóságok nemrégiben tartottak a stabilcoinok egyre növekvő szegmensének pénzügyi kockázatairól.

Az elnök pénzügyi piacokkal foglalkozó munkacsoportja, a Janet Yellen pénzügyminiszter által vezetett megfigyelő csoport, különösen aggódott a Tether azon állításai miatt, hogy hatalmas mennyiségű kereskedelmi papírt birtokol rövid távú finanszírozási igényeik kielégítésére. A résztvevők a helyzetet egy szabályozatlan pénzpiaci befektetési alaphoz hasonlították. Ezeket az információkat a Bloomberg szerezte meg névtelen informátoroktól, mivel a találkozó zártkörű volt.

A szabályozók mellett aggodalmukat fejezték ki más vállalatok és nonprofit szervezetek is a Diem kapcsán, (a stabilcoint egy olyan szövetség fejleszti, amelynek tagja a Facebook), mert széles körben elterjedhet a Facebook által.

Yellen a 2021. július 19-i találkozón sürgette az ügynökségek vezetőit, hogy “gyorsan cselekedjenek” annak érdekében, hogy a stabilcoinok megfelelő szabályokkal szembesüljenek – olvasható a Pénzügyminisztérium rövid közleményében. A stabilcoinok piaci értéke jelenleg meghaladja a 100 milliárd dollárt, a Tether ennek több mint felét teszi ki.

A szabályozók abban megállapodtak, hogy a stabilcoinok túl nagyra nőttek, és gyakran illegális pénzügyi tranzakciók megkönnyítésére használják őket.

Michael Hsu, a Valutaalap megbízott felügyelője szerint a szabályozók a Tether kereskedelmi papírkészletét vizsgálják, hogy kiderüljön, teljesíti-e a vállalat az ígéretét, miszerint minden egyes token mögött egy amerikai dollárnak megfelelő összeg áll.

Hozzátette, hogy a stabilcoinok “nagyon hasonlítanak” a pénzalapokra, amelyek azóta élveznek prioritást a felügyelők számára, hogy a befektetők 2020 márciusában tömegesen kivonták belőlük a pénzt, súlyosbítva a világjárvány okozta piaci pánikot.

Az ülésen részt vevő többi ügynökség vagy nem kívánt nyilatkozni, vagy nem reagált.

A Facebook szóvivője nem válaszolt a megkeresésre, míg a Diem egyesület nem volt hajlandó nyilatkozni. Az egyesület korábban azt mondta, hogy szorosan együttműködik az amerikai szabályozó hatóságokkal.

“Úttörők vagyunk ebben az iparágban, ami nagyon új” – mondta a Tether egyik nyilatkozatában. “Nemcsak lépést tartunk az új szabályokkal, hanem segítünk azok kialakításában”.

Március végén a kereskedelmi papírok tették ki a Tether nagyjából 60 milliárd dolláros tartalékának mintegy felét, a vállalat prezentációja szerint. Egy ilyen részesedés a Tether-t a világ hetedik legnagyobb kereskedelmi papír tulajdonosává tenné, írta Josh Younger, a JPMorgan Chase & Co. stratégája egy májusi jelentésében.

A Tether a szövetségi ügyészek és az állami hatóságok célpontja is volt. Az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálja, hogy a cég vezetői elkövettek-e banki csalást a vállalat kezdeti időszakában, amikor eltitkolták a hitelezők elől, hogy a tranzakciók kriptókhoz kapcsolódnak.

Három hete van hátra a SEC-nek

A kriptovaluták robbanásszerű elterjedésével párhuzamosan az Egyesült Államok kormánya arról vitatkozik, hogyan lehetne a legjobban felügyelni a többnyire szabályozatlan iparágat. Sokan azt jósolják, hogy a kérdés a Pénzügyi Stabilitási Felügyeleti Tanácsban (FSOC) fog landolni, ami egy olyan szabályozói csoport, amit szintén Yellen vezet.

A testületnek lehetősége van arra, hogy a stabilcoinokhoz hasonló cégeket vagy akár termékeket is rendszerszinten fontosnak minősítsen, ami a Federal Reserve fokozott felügyeletét vonná maga után. Egy másik lehetőség az lenne, hogy az FSOC olyan ügynökségeket utasítana intézkedésre, mint az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet.

Gary Gensler, a SEC elnöke néhány napja figyelmeztetést adott ki, azzal érvelve, hogy “egy értékpapírokkal alátámasztott stabil értékű token” megsértheti az amerikai szabályokat, ha nincs regisztrálva ügynökségénél. Múlt hétfőn pedig Elizabeth Warren massachusettsi demokrata szenátor levelet küldött Yellennek, amelyben az FSOC-t a kriptovaluták felügyeletének fokozására szólította fel.

További híreket és elemzéseket a Discord csatornánkon és a Youtube-on találtok.

/bloomberg/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img