Proof-of-Stake-re válthat a Zcash

spot_img

A klasszikus bányászat helyett a stake-elésben látja a jövőt az egyik nagy öregnek számító kriptovaluta, a Zcash alapítója, aki a fejlesztést felügyelő alapítvány blogján tette közzé az irányváltással kapcsolatos gondolatait.

Zooko Wilcox rögtön azzal kezdi bejegyzését, hogy nem környezetvédelmi megfontolások miatt javasolja a váltást, hanem azért, hogy megszüntesse a coinra háruló eladási nyomást. Mint felidézi, a Zcash-t kezdetben GPU-val lehetett bányászni, ami világszerte sok ember számára tette lehetővé, hogy csatlakozzon a közösséghez, 2018-ban azonban megjelentek az első ZEC specifikus ASIC-ek, ma pedig már kizárólag csak ezekkel folyik a coin bányászata.

A korábbi párbeszédek során a közösség elvetette, hogy a Zcash-t ASIC ellenállóvá tegyék, de Wilcox szerint az ezekkel operáló bányászoknak túl nagyok a kiadásaik. Az egyre korszerűbb gépek vásárlásával kapcsolatos költségek és az energiaszámlák folyamatos eladásra kényszerítik őket, ezért a naponta kibányászott ~ 300 000 dollárnyi ZEC szinte teljes egészében értékesítésre kerül. Az alapító úgy véli, hogy a stake-elésre történő átállással a bányászok hosszú távú befektetőkké válnának, ami segítené a projekt növekedését.

A ZEC az elmúlt évek gyengébben teljesítő kriptói közé tartozott. A nagyobb pumpok elkerülték, indulása óta folyamatosan gyengül a bitcoinhoz képest.

Wilcox személyes véleménye szerint a kriptovaluták bányászatának nincs jelentős hatása a természet állapotára, de az emberekbe már belenevelték, hogy a Proof-of-Work rossz, ezért érdemes inkább a staking útján továbbmenni, máskülönben a ZEC aligha fog szélesebb körben elterjedni.

Írásában azt is kiemelte, hogy a staking szerinte az általános elfogadottsága mellett biztonságosabb is, mert a hálózat működését kijátszani próbálóktól egyből el lehet venni a tárcáikban tárolt tokeneket. Ezt ő egy nagyon precíz, sebészi pontosságú eljárásnak tartja, miközben a hagyományos bányászat által biztosított, nyers számítási kapacitáson alapuló védelmet túl drágának minősítette.

Wilcox azzal fejezi be, hogy a GPU-s bányászat ellehetetlenülésével a Zcash elvesztette felhasználóinak 90%-át, de a staking bevezetésével ismét felhívhatnák magukra az emberek figyelmét és ösztönözhetnék őket a csatlakozásra.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img