Az Egyesült Államok holnapra kinyírhatja a saját kripto piacát

spot_img

A napokban olvashattatok arról, hogy az új amerikai gazdaságélénkítő csomag a kripto piacot is érinteni fogja, mivel az ágazat szigorúbb szabályozásával 28 milliárd dollárnyi többlet bevételre számítanak a törvényhozók.

Mint írtuk, “a törvény a jelenlegi formájában ‘brókernek’ nyilvánítana, és arra kötelezne minden kriptovaluta tranzakciót lehetővé tevő szolgáltatást (tőzsdéket, hardveres és szoftveres tárcákat, dexeket, hitelező appokat, online piactereket, DAO-kat, bányász poolokat, stb.), hogy tegyék lehetővé az utalásokban részt vevő felek azonosítását és vezessenek nyilvántartást arról, hogy a hozzájuk beérkező tranzakciók milyen más szolgáltatóktól érkeztek, a kimenőket pedig melyekhez küldték tovább.”

A fentiek lehetetlen helyzet elé állítanák az iparág több szereplőjét is. Egy bányásztól például technikailag lehetetlen lenne azt követelni, hogy jelentést küldjön az amerikai adóhivatalnak arról, hogy az általa feldolgozott blokkokban szereplő milliónyi és egyébként is titkosított formában tárolt utalást név szerint kik és kiknek küldték, és hogy az illetők amerikai állampolgárok voltak-e, vagy sem. De hasonlóan kivitelezhetetlen lenne ugyanez a tárca szolgáltatók esetében is, hiszen a sokszor teljesen nyílt forráskódú programokat bárki ingyenesen letöltheti az internetről, az új törvény viszont azok fejlesztőit tenné felelőssé a névtelen felhasználók tömegeinek cselekedeteiért.

Ezzel kapcsolatban 3 képviselő egy módosító indítványt nyújtott be, ami a bányászokat, a walleteket és a szoftverfejlesztőket mentesítette volna a brókerré minősítés terhe alól, ám nem sokkal az erről való voksolás előtt érkezett egy másik ‘last minute’ módosító is három másik szenátortól, akik már csak a hagyományos proof-of-work bányászat esetében engedélyeznék az enyhítést, a proof-of-stake, a fejlesztők és a walletek számára már nem.

A voksolás előtt az is kiderült, hogy a Fehér Ház is az utóbbi, tehát a sokkal szigorúbb módosító javaslatot támogatja.

A két beadványról szóló szavazás során minimum 50 szavazatot kell szerezni ahhoz, hogy azok elfogadásra kerüljenek. Ha mind a két módosító megkapja a szükséges szavazat számot, akkor az elsőként beadott, vagyis a teljes iparág számára kedvezőbb verzió kerülhet bele a törvénybe. Az indítványokról most hajnalban kellett volna dönteni, de mint kiderült, a döntést holnapra halasztották.

Mivel úgy tűnik, hogy a Fehér Ház beállt a szigorúbb módosító mögé, szoros küzdelem várható és alighanem a háttérben folyó lobbitevékenység döntheti majd el, hogy a kettő közül melyik lesz majd a befutó. A szigorúbb szabályozással az USA betarthatatlan követelményeket támasztana és lényegében teljesen ellehetetlenítené az itt élő fejlesztők és projektek működését, ami rendkívül negatív hatást gyakorolna az egész ágazatra. Az ügy fejleményeit természetesen nyomonkövetjük és azokról oldalunkon is beszámolunk.

További hírek és elemzések Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img