A kriptovaluták szabályozásáról is rendelkezhet az USA új gazdaságélénkítő csomagja

spot_img

Az Egyesült Államok kongresszusa egy tegnapi előszavazáson már elfogadta azt a 14 pontból álló, 1200 milliárd dollárról rendelkező gazdaságélénkítő csomagnak a tervezetét, amelynek egyik fejezete a kriptovalutákkal foglalkozik.

A törvény életbelépésével az állam becslések szerint 28 milliárd dollárnyi adót szedhet majd be a kriptovaluta tulajdonosoktól, amit egy átfogó megfigyelési rendszer bevezetésével kíván elérni.

Szakértők szerint a törvény a jelenlegi formájában ‘brókernek’ nyilvánítana, és arra kötelezne minden kriptovaluta tranzakciót lehetővé tevő szolgáltatást (tőzsdéket, hardveres és szoftveres tárcákat, dexeket, hitelező appokat, online piactereket, DAO-kat, bányász poolokat, stb.), hogy tegyék lehetővé az utalásokban részt vevő felek azonosítását és vezessenek nyilvántartást arról, hogy a hozzájuk beérkező tranzakciók milyen más szolgáltatóktól érkeztek, a kimenőket pedig melyekhez küldték tovább.

Mindez megoldhatatlan feladat elé állíthatja az iparágban dolgozók jelentős részét, miután az ágazat számos szolgáltatása nyílt forráskódú szoftverekre épül, amelyek nem rendelkeznek a fenti adatok tárolását lehetővé tevő háttér szervezettel, infrastruktúrával. A javaslat értelmezése szerint az a fejlesztő, aki például részt vesz egy wallet fejlesztésében, a jövőben felelőssé tehető majd a tárca minden felhasználójának cselekedetéért és ha nem rögzíti azok tevékenységét, jogsértést követ el.

A szabály ugyancsak ellehetetlenítheti az új kriptós alkalmazások fejlesztőit, akiknek már rögtön az indulásuk pillanatától kezdve robosztus és költséges megfigyelő rendszereket kellene integrálniuk szolgáltatásaikba.

Egy amerikai törvényhozókkal együttműködő szervezet vezetője szerint a kriptókkal kapcsolatos szabályozás az utolsó pillanatban, egyeztetések nélkül került bele a törvény tervezetébe, de mindent elkövetnek azért, hogy annak végleges változata már ne ebben a formában kerüljön elfogadásra. A gazdaságélénkítő csomag többi része egy hetek óta tartó, kétpárti egyeztetési folyamat eredménye, így a törvényt előbb-utóbb biztosan meg fogják szavazni. Kérdés, hogy addig sikerül-e finomítani annak kriptovalutákat érintő fejezetein.

Az elmúlt napokban több kriptotőzsde is olyan önszabályozó lépéseket tett, amik szintén egy átfogóbb szabályozásra való felkészülés előjeleinek tekinthetők.

További hírek és elemzések Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img