Követhetővé vált a Monero?

spot_img

Ezt állítja a blokklánc elemzéssel foglalkozó CipherTrace, ami tegnap tette elérhetővé legújabb megfigyelési eszközét.

A cég sajtóközleménye szerint részben az amerikai belbiztonsági minisztérium finanszírozta azt a fejlesztést, amivel állítólag vissza tudják követni és grafikusan is meg tudják jeleníteni egy adott Monero tranzakció útját, egészen annak forrásáig. Az eljárás részleteit nem hozták nyilvánosságra, ezért egyelőre még sokan szkeptikusak annak hatásosságát illetően.

A teljes anonimitásra építő Monero többféle módon teszi lekövethetetlenné a vele végrehajtott utalásokat. Ezek a küldő és a fogadó felek mellett, az utalt összegek nagyságát is képesek elrejteni a kíváncsi szemek elől.

A CipherTrace szerint az általuk kifejlesztett módszer feleslegessé teszi az anonimitásra fókuszáló kriptovalutákat és az a tőzsdék számára is biztosítja, hogy az ügyfeleik nyomonkövetésével és azonosításával eleget tegyenek a pénzmosás ellenes jogszabályoknak. A cég az eszközhöz évente 16 000 dolláros előfizetési díjért enged hozzáférést az érdeklődőknek.

A CipherTrace közel egy éve, tavaly szeptemberben jelentette be, hogy dolgozik a Monero utalások visszakövetésén. Akkori nyilatkozataik alapján az eljárás lényege az lehet, hogy a wallet címeket egy speciális szempontrendszer szerint osztályozzák, amit aztán összevetnek a bejövő és kimenő utalások nagyságával. Ezzel állítólag nagy valószínűséggel képesek megállapítani, ha egyes tárcák között valamilyen kapcsolat áll fenn, például ha valaki egy internetes feketepiacon XMR ellenében értékesíti a termékeit, majd ezután egy másik Monero címre utalja át a pénzét. Leegyszerűsítve a dolgot elképzelhető, hogy a nagy szavak ellenére nem igazi nyomonkövetésről, csupán csak egy némileg kifinomultabb találgatási rendszerről lehet szó.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtubeon.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img