Minden idők legnagyobb DeFi hackje

spot_img

A tegnapi napon feltörték a Poly Network cross-chain protokollt! Az eddigi legnagyobb DeFi hackelés során 611 millió dollár értékben tulajdonítottak el kriptovalutákat.

“Sajnálattal jelentjük be, hogy a #PolyNetwork-öt megtámadták a @BinanceChain @ethereum és @0xPolygon oldalon” – tweetelte tegnap a Poly Network, hozzátéve: “Felhívjuk az érintett blokklánc és kriptotőzsdék bányászait, hogy fekete listázzák a fenti címekről érkező tokeneket”.

 

Az ellopott eszközök 273 millió dollár értékű Ethereum, 253 millió dollár értékű különböző token a Binance Smart Chain-en és 85 millió dollár értékű USDC a Polygon hálózaton.

A lopás óta a Tether feketelistára tette a támadás során ellopott USDT-t az Ethereumon, ami nagyjából 33 millió dollárnyi tokent jelent. Ez azt jelenti, hogy ezeket már nem lehet mozgatni a továbbiakban.

A feketelistára kerülést követően egy felhasználó tranzakciót küldött az egyik olyan címre, amely az ellopott pénzeszközöket tartalmazta, és közölte a hackerrel, hogy ne használja az USDT-t, mert az feketelistára került. Válaszul a hacker 13,37 ETH-t (42 000 dollár) küldött a felhasználónak az információért.

A hackelést követően a Binance vezérigazgatója, Changpeng Zhao a következőket tweetelte: “Tudomásunk van a poly.network hackről, ami ma történt. Bár senki sem ellenőrzi a BSC-t (vagy az ETH-t), minden biztonsági partnerünkkel egyeztetünk, hogy segíteni tudjunk. Garanciák nincsenek. Mindent megteszünk, amit csak tudunk”.

A hack következtében az O3, ami egy kereskedési pool, kénytelen volt felfüggeszteni a cross-chain funkcióját, amely a Poly Network segítségével kereskedik különböző blokkláncok között.

A támadó felkutatása

A SlowMist nevű blokkláncbiztonsági cég egy hírlevelet küldött ki, amely szerint már lenyomozták a támadó azonosítóját. Azt állítják, hogy ismerik az e-mail címet, az IP-adatokat és az eszköz ujjlenyomatát. A cég szerint a támadó eredeti pénzeszközei moneroban (XMR) voltak, amelyeket BNB, ETH, MATIC és más tokenekre cserélt, majd a támadás finanszírozására használt.

A SlowMist elmondta, hogy ezeket az információkat a partner kínai kriptotőzsdén, a Hoo-n, valamint más tőzsdéken keresztül szerezték meg. További kutatások során észrevették, hogy a hacker néhány tárcája számos DeFi aktivitást mutatott. Rámutattak arra is, hogy a tárcáknak sok interakciója volt a központi tőzsdékkel, köztük az FTX-l, Binance-l és az OKEX-l, ahol a hacker KYC intézkedéseknek vethette alá magát.

A hacker ezután az egyik tárcából az ellopott pénzeszközöket tartalmazó tranzakciót küldte vissza ugyanabba a tárcába. A tranzakció egy üzenetet is tartalmazott, amely így szólt:

“Milliárdos hack lett volna, ha a maradék shitcoin-okat mozgatom! Most mentettem meg a projektet? Nem annyira érdekel a pénz, most fontolgatom, hogy visszaadok néhány tokent, vagy csak itt hagyom őket.”

További hírek és elemzések a Discord szerverünkön és a Youtube csatornánkon érhetőek el!

/the block, borítókép: cybavo/

Ismét egy DeFi protokoll, a bEarn szenvedett el flash loan támadást

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img