A Facebook-os David Marcus szerint a Novi készen áll a megjelenésre

spot_img

Jó stabilcoinok, protokoll a pénznek és digitális tárcák: egy képlet, amivel megjavítható az elromlott fizetési rendszerünk. Ezzel a címmel jelentetett meg egy írást David Marcus, aki a Facebook-on belül a Diem (korábban: Libra) megvalósításáért felel.

Marcus az elmúlt néhány évben a Diem kripto pénztárcáján, a Novi-n dolgozott. A Diem hálózat részeként a Novi-val személyek és vállalkozások is egyszerűen tudnak pénzt küldeni: Marcus szerint forradalmasítani fogják a régi fizetési rendszereket.

Az írásban Marcus felhívja a figyelmet arra, hogy a világban 1,7 milliárd ember “unbanked” vagyis nincs hozzáférése pénzügyi és banki szolgáltatásokhoz. Emellett 62 millió amerikai sem képes kihasználni saját pénzügyi potenciálját a jelenlegi bankjánál. Marcus szerint ezek megfelelő érvként szolgálnak amellett, hogy innovációt vigyenek ebbe a szektorba.

“Itthon, az Egyesült Államokban…, a fizetési infrastruktúránk a legrosszabb bármelyik fejlett állam közül. A lemaradásunk pedig folyamatosan nő. Ezalatt Kína határozottan és gyorsan építi ki az infrastruktúráját, ami a digitális jüanért felel majd. Ezzel kihívják a dollárt, mint nemzetközi tartalékvalutát.”

Még 2019-ben, a Diem arra készült, hogy egy natív kriptopénzt hozzon létre, ami a Facebookon, az Instagramon, a WhatsAppon és a Messengeren tudna működni; egyben az amerikai dollár virtuális kihívója is lett volna.

Emiatt akkora lett a felháborodás, hogy a Facebook kénytelen volt visszatáncolni és átalakítani a modelljét. Sok huzavona után úgy tűnik, hogy 2021-ben a tech óriás két projektet kíván megjelentetni: a Diem-et és a Novi-t.

“Kihívjuk a fizetési szolgáltatásokat: ingyenes utalásokat fogunk biztosítani személyek között, nem csak belföldieket, hanem nemzetközieket is. “

– írta Marcus.

A Novi az utóbbi években “konstruktív konzultációkat” folytatott a világ számos országának szabályozó szerveivel, emellett begyűjtötte a megfelelő licenszeket és engedélyeket szinte az összes USA államban.

Záró gondolatában Marcus arról írt, hogy innentől kezdve már nincs értelme tovább halogatni a Novi tárca megjelenését, de pontos megjelenési dátumot még nem árult el.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img