Feltörték a Liquid-et, az Inlock is érintett a támadásban

spot_img

Az éjszakai órákban feltörték a Liquid.com-ot. A támadás során nagyjából 80 millió dollár értékű kriptovaluta tűnt el a tőzsde online tárcáiból. Az esetnek az Inlock révén hazai vonatkozása is van, a hitelező és kamatozó szolgáltatásokat nyújtó app tokenjeinek egy tekintélyes részét ugyanis ezen az oldalon hozták forgalomba.

A hajnali történésekkel kapcsolatos információkat Csabai Csaba, az Inlock társalapítója így foglalta össze:

“Aki esetleg lemaradt volna róla, ma hajnalban feltörték a Liquid tőzsde egyik hot walletjét, ahonnan ~80 millió dollár értékben loptak el kripto eszközöket.

Maga a tőzsde (Liquid) jelenleg teljesen funkcionál, a kereskedési párok is működnek, illetve a platform rendelkezik megfelelő likviditással az ILK kereskedési párokon is. Emellett az üzemeltető csapattal is tudunk folyamatosan kommunikálni.

A hacker az eltulajdonított eszközök egy részét elkezdte leváltani uniswapen, de kb 3 órája nem aktív. A hackben ~100 millió ILK-t is meg tudott szerezni, amit azonban sikeresek befagyasztottunk, így azt nem tudja mozgatni, nem tudja eladni. Gyakorlatilag örökre a címén fog ragadni, így nem tudja semmilyen szinten sem negatívan befolyásolni ezzel már az INLOCK és az ILK token jövőjét.

Felvettük a kapcsolatot a Liquiddel, ugyanis a kiutalt és így lefagyasztott ILK mennyiség kb a 25-30%-a tőzsdén lévő tokeneknek. Tehát igencsak releváns kérdés, hogy milyen módon tudja/akarja kártalanítani a Liquid az ILK token ügyfeleket. Jelenleg a Liquidtől az az információk kaptuk, hogy most 100%-ban a kárenyhítéssel foglalkoznak, folyamatosan veszik fel a kapcsolatot a token kibocsátókkal és az exchangekkel, hogy ellehetetlenítsék a hacker számára a tokenek eladását. Nagyra értékelték, hogy mi ezen a téren proaktívak voltunk.

Jelezték továbbá, hogy amint a kárenyhítéssel végeznek tájékoztatni fognak a további lépésekről. Amit többet tudunk erről, jelezni fogjuk felétek!”

Az eset óta a hacker által használt wallet címeket több nagy váltó is feketelistára tette, a pénz útját pedig folyamatosan nyomon követik az erre szakosodott csoportok. Habár a Liquid ezzel kapcsolatban még nem adott ki tájékoztatást, államilag szabályozott keretek között működő japán tőzsdeként valószínűleg 100%-ig kártalanítani fogják a lopás áldozatait.

Noha nem a támadáshoz kapcsolódik, de a cikkben is említett Inlock honlapja megújult, így aki esetleg egy ideje nem nézett feléjük, az most visszatérve már egy sokkal informatívabb és nem mellesleg látványosabb oldalt böngészve tudhat meg többet a szolgáltatás részleteiről. (Amennyiben a honlapra látogatva az angol verzió töltene be, a fejléc jobb felső sarkában tudtok átkapcsolni magyar nyelvre.)

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img