Az amerikai jegybank egyelőre nem fogja vissza magát

spot_img

Amint arra korábbi elemzésünkben is felhívtuk a figyelmet, nem csak a kripto, de a hagyományos piacok szereplői is odafigyelnek az amerikai jegybank ma kezdődő éves találkozójára.

A szervezet elnöke magyar idő szerint délután négy órakor tartott beszédet, aminek kapcsán mindenki arra volt kíváncsi, hogy vajon bejelenti-e az amerikai gazdaság megsegítését célzó, de egyben az inflációs hatást is növelő pénznyomtatási program lassítását.

A jegybank jelenleg havonta 120 milliárd dollár értékű vállalati részvényt vásárol az amerikai piacról, vagyis mesterségesen tartja emelkedő pályán a tőzsdét. Elemzők szerint ez a pénzeső is hozzájárult a már 4%-osra mért amerikai infláció kialakulásához, ám a jegybank egyelőre továbbra is a gázpedálon tarthatja a lábát. Legalábbis erre utal, hogy a jegybank vezetője egyelőre csak feltételes módban nyilatkozott arról, hogy az év vége felé talán majd visszavesznek a vásárlások mértékéből, de még ekkor sem biztos, hogy növelnék majd a banki alapkamatot, ami a kockázatosabbnak tartott (hagyományos és kripto) tőzsdei befektetésektől, a dollár és az amerikai államkötvények tartása felé terelné a befektetőket.

Habár az elmúlt napokban a jegybank több közepes és magasabb rangú tisztviselője is utalt arra, hogy közel lehet a részvényvásárlási program visszafogása, a konkrét bejelentés mai elmaradását egyelőre pozitívnak értékelte a piac és mind a hagyományos, mind a kripto tőzsdék emelkedni kezdtek.

A bitcoin árfolyama délután négy óra óta ezer dollárral emelkedett. A kedvező híreket követően most kiderülhet, hogy az elmúlt napokban vajon csak az ezzel kapcsolatos bizonytalanság tartotta-e vissza a BTC árfolyamát, vagy további visszahúzódásra kell-e majd számítanunk.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img