Kettészakadt az Ethereum: a hiba nem végzetes, de most nem árt óvatosnak lenni

Megosztom

Miközben a piacok kapcsán alapvetően pozitív hírek láttak napvilágot, a második legnagyobb kriptovalutának számító Ethereum blokklánca éppen egy szakadáson megy keresztül.

Három nappal ezelőtt a Geth Ethereum kliens-t fejlesztő csapat egy gyorsfrissítést adott ki, amivel egy olyan biztonsági hibát foltoztak be, ami megakadályozhatott egyes felhasználókat a blokkok létrehozásában. A bug technikai részleteit akkor még nem hozták nyilvánosságra, mivel annak ismerete visszaélésekre adott volna lehetőséget. A csapat erről csak azt követően szeretett volna többet elárulni, miután a hálózat tagjai már frissítették a szoftvereiket. Valakiknek azonban mégis sikerült visszafejteniük a hiba forrását és ezt kihasználva most támadásokat hajtanak végre a még régi Geth klienst futtató node-ok ellen.

A Geth a legnépszerűbb Ethereum kliens, amit a hálózat tagjainak nagyjából 75%-a használ, de nekik eddig még csak alig egyharmaduk frissített fel a javított verzióra. A bug tehát az összes Ethereum node kicsivel több, mint 50%-át érintheti. A hálózat fele most egy hibás, a másik viszont egy biztonságost szoftver alapján működik, vagyis kettészakadt. A bug olyan támadások végrehajtására ad lehetőséget, ahol a felhasználók által az egyik láncon indított tranzakciókat a másikon felülírhatják és ellophatják (double spending).

Az Ethereum ökorendszer egyik ismert fejlesztője, a számtalan projekt mögött álló Andre Cronje szerint most mindenki jobban teszi, ha átmenetileg nem hajt végre ethereum utalásokat és megvárja, amíg tisztázódik a helyzet. A kétféle verziót futtató kliensek miatt bekövetkező szakadás nem végzetes az Ethereumra nézve. A node-ok új verzióra való frissítése megoldja a problémát.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Megosztom

Vásárolj a nagyobb kriptopénzekből a CoinMixed.eu-n, ha

  • - forintod vagy euród van
  • - banki átutalással szeretnél fizetni
  • - szükséged van magyar kezelőfelületre vagy ügyfélszolgálatra
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez
Powered by Coinmixed logo

Vásárolj a legtöbb kriptopénzből a Binance-en, ha

  • - bankkártyával szeretnél fizetni
  • - nem probléma az angol nyelvtudás
  • - kereskedni akarsz a coinokkal
jelszó legyen minimum 8 karakter számmal és speciális karakterrel