SELLvador flash crash

spot_img

A bitcoin tegnap államilag elfogadott fizetőeszközzé vált Salvadorban. A közösségi oldalakon megjelentek azok a videók, ahol az emberek hétköznapi helyeken, például a McDonaldsban, vagy éppen a Starbucksban vásárolt szendvicseiket és kávéikat fizették ki néhány pillanat alatt BTC-vel. Olyan dolgokat láthattunk, amikre sokan azt mondták, hogy lehetetlen és soha nem fog bekövetkezni.

Az árfolyam ennek ellenére összeomlott. Lehet hogy sokan félreértettek valamit, és a tervezett 30 dolláros vásárlás helyett inkább az eladásra klikkeltek?

Akármi is volt az oka, a bitcoin a 2020. márciusi Covid crash óta a legnagyobb napon belüli negatív kilengését produkálta és a tegnap éjszakai csúcspontjához képest délutánra már 19%-ot vesztett az értékéből.

A nap végére a mínuszok egy részét azért sikerült ledolgozni.

Az esésnek (eddigi tudomásunk szerint) nem volt fundamentális kiváltó tényezője. Sehol nem jelentettek be semmilyen bitcoint, vagy kriptókat negatívan érintő hírt, tiltást, korlátozást, vagy szigorúbb szabályozást.

A flash crash-ek nem számítanak ritkának a kripto piacokon. A tisztítótűz időről időre megbünteti azokat, akik túl magabiztossá válnak. Az elmúlt másfél hónapban emelkedő árfolyam és különösen az altok kiemelkedő teljesítménye gyorsan elfeledtette az emberekkel a májustól júliusig tartó korrekció 50-80%-os mínuszait, amiről most ismét kaptunk egy fájó emlékeztetőt.

Tegnap elpárolgott a tőkeáttétellel nyitott ügyletek 32%-a

A bitcoin tegnapi esése egy technikailag fontos indikátor közelében ért véget. A 21 hetes mozgóátlag a korábbi tapasztalatok alapján a medve és bika piacok határvonalát szokta kijelölni, átlépése egy 2013-as kivételtől eltekintve eddig mindig a hosszabb korrekciós szakaszok kezdetét jelentette. A nyár eleji visszaesés során emiatt sokan aggasztónak is találták, hogy ismét az átlag vonala alá kerültünk, ám azt végül ismét sikerült magunk mögött hagynunk, tegnap pedig a jelenlegi állás szerint felülről is visszatesztelnünk.

Az utolsó bika piac során több alkalommal is előfordult, hogy visszatértünk a 21 hetes mozgóátlaghoz, de az árfolyam azt néhány leszúrást leszámítva sohasem lépte át.

A következőkben alapvetően három lehetséges út bontakozhat ki előttünk:

  • Ha a tegnapi visszaesés egy villám összeomlás volt, akkor viszonylag hamar (~1 hónapon belül) ismét az esést megelőző 52 000 dolláros csúcs közelébe, vagy fölé kerülhetünk.
  • Ha a zuhanás egy újabb átmeneti korrekciós szakasz kezdetét jelentette, akkor a következő 1.5 – 3 hónapban ebben a régióban fogunk maradni és valószínűleg rövid időre vissza is fogunk térni a tegnapi mélypontot jelentő 43 000 dolláros szint közelébe. 6-12 hét ismételt oldalazás most sok ember számára idegölő és fájdalmas megpróbáltatást jelentene, de a nagy képet tekintve ez az újbóli felhalmozási szakasz a bika piac végén valószínűleg magasabb csúcs árakhoz vezetne, mintha egyből tovább folytatódna az emelkedés.

Újra megismétlődhet az utolsó két korrekciós szakaszban látott séma

  • A harmadik lehetőség, hogy ennyi volt. Tettünk egy kísérletet a 64 000-es csúcs ismételt elérésére, de kudarcot vallottunk és kezdődik a következő medve piac. Jó volt amíg tartott, 3.5 év múlva ugyanitt találkozunk.

A cikk írásának a pillanatában úgy gondolom, hogy a harmadik változatnak a legkisebb a valószínűsége.

További hírek és elemzések Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img