Már a törtnélemet is NFT-be írjuk

spot_img

Hihetetlenül izgalmas új use-case jelent meg az NFT technológia használatára, egy hongkongi újság szerkesztői döntöttek úgy, hogy a legfontosabb cikkeiket ilyen formában örökítik meg. Az Initiu Media az egyik első fecske ezen a területen, de jó okkal számíthatunk arra, hogy világszerte számos médiatermék fogja követni a példájukat a következő időszakban.

Az első három újságcikk-NFT nagyjából ezer dollároknak megfelelő éter ellenében kelt el, az eladási piactér az OpenSea volt. Olyan cikkeket jelentettek így meg újra, mint például a kilakoltatott gyári munkások történetet egy nagyváros “megtisztítása” érdekében, egyéb nagy port felvert estek Kína életében.

Egy másik történek arról a kínai orvosról számol be, aki előre figyelmezetetett Wuhanban a koronavírus-járvány kitörésére, később ő maga is a pandémia áldozata lett. Ahogy azt már bizonyára kitalálta az olvasó, egy olyan lapról van szó, ami nem feltétlenül bánt kesztyűs kézzel a hatalommal, ennek megfelelően azóta el is lehetetlenítették a működésüket.

Ez, mármint a kényszerűen leállított szerkesztőségi munka is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a blokklánchoz fordultak az újságírók, hogy ilyen formán adjanak talán némi védelmet munkájuknak. Ha az NFT-k valóban olyan sikeresek lesznek, mint ahogy azt most gondoljuk, akkor valóban alkalmasak lehetnek akár arra is, hogy egyfajta adatsílóként megőrizzenek digitális értékeket az eljövendő generációk számára.

Hasonló projektet indított nemrég a South China Morning Post is, ők is NFT-k formájában “tették el” kiemelten fontos írásaikat. Sőt, ugyanezen lap még egy útmutatót is közzétett a média dolgozói számárs, amiben lépésről-lépésre leírják az “archiválás”, pontosabban a “NFT-sítés” módszertanát.

Nem véletlen, hogy Hong Kong ennek a megközelítésnek a szülőhazája, hiszen a korábbi brit gyarmat hosszú ideje néz farkasszemet Kínával, hiába annak része, más a gondolkodásmód, egy gazdaságilag jóval fejlettebb, lényegesen liberálisabb területről van szó. Ezt a pekingi vezetés nem nézi jó szemmel, bár a vírus kissé elhomályosította a konfliktust, egy-két évvel ezelőtt még heves összecsapásokról is hallhattunk.

Csak remélni tudjuk, hogy az NFT-k ilyetén alkalmazása újabb apró lépést jelent a ténylegesen szabad globális sajtó felé. Ha most szeretnél NFT-ket, vagy kriptopénzeket vásárolni, mi a Binance használatát javasoljuk.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img