Egyre keveseb ether jut az új vásárlóknak

spot_img

Egy bitcoinnál már megfigyelt jelenség hatása érvényesülhet az Ethereum esetében is, ha továbbra is az eddigiekhez hasonló ütemben csökken a forgalomban lévő tokenek darabszáma.

Az általános felhasználási módokat tekintve egyelőre még nem működő, de stake-elésre már lehetőséget adó Ethereum 2.0 tavalyi indulása óta, több mint 7.5 millió ETH került letétbe helyezésre annak okos szerződésében. Ez mai árfolyamon számolva közel 30 milliárd dollárt jelent. Mivel ezek a kamatozó tokenek az ETH 2 tényleges indulásáig már nem lesznek kereskedhetőek, rövid távon biztos nem gyakorolnak majd eladási nyomást az árfolyamra.

A 7.5 millió stake-elésre beutalt ETH, a 2.0-ás hálózat éles rajtjáig elmozdíthatatlan marad.

Az EIP-1559 egy hónappal ezelőtti élesedésével kezdetét vette a tranzakciós jutalékként levont ETH egy részének elégetése. A folyamat során eddig már 300 000 ETH semmisült meg, ami ugyancsak egymilliárd dollár értékű etherrel csökkentette a szabad piacon elérhető mennyiséget.

Mindeközben a tőzsdéken elérhető tokenek száma is rég nem látott szintre esett vissza. Miközben a váltókon nagyjából 20 millió Ether áll a vásárolni és kereskedni vágyók rendelkezésére, külső tárcákban ennek már a többszörösét, közel 100 millió ETH-et tárolnak a tulajdonosok.

Az ether árfolyama, a tőzsdéken tárolt ETH mennyisége, a tőzsdéken kívül tárolt ETH mennyisége

Vagyis a fentieket összegezve, a még csak most csatalkozó új vásárlónak egyre kevesebb elérhető ETH-en kell osztozkodnia, ami előbb utóbb egy kínálati sokkhoz vezethet. A szabadon hozzáférhető tokenek csökkenő száma miatt, egyre nagyobb verseny alakulhat ki azok megszerzéséért, ami egy kritikus pontot elérve az árfolyam gyors és heves emelkedéséhez vezethet.

Egy ilyen kritikus pont lehet, ha az ethereum ismét megközelíti a korábbi rekordjának számító ~4400 dolláros szintet, ami egy FOMO hullámot válthat ki a későn csatalakozókból.

Tavaly ősszel a Bitcoin esetében figyelhettünk meg egy hasonló jelenséget. Akkor egyre másra érkeztek a bitcoinba fektető vállalatokról szóló hírek, ami egybeesett az egyébként is jelentős mennyiségű bitcoinnal rendelkező (bálna) tárcák felhalmozási tevékenységével. A szabadon elérhető coinok számának folyamatos csökkenése pár hónappal később a hatvanezres csúcsokig röpítette a BTC-t.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Kincs ami nincs? Ellátási válság léphet fel a Bitcoinnál

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img