Hogyan lett Wyomingból kriptoközpont

spot_img

Míg az amerikai szabályozó hatóságok a kriptovaluták regulázásával vannak elfoglalva, addig Wyoming lett az első olyan amerikai állam, amely felkarolta a kriptovalutákat. Gyorsan az USA egyik “legkriptóbarátabb” területévé is vált.

Wyoming vezető szerepe a kriptorendszer szabályozásában

Wyoming gyorsan Amerika vezető kriptoközpontjává vált. Az elmúlt években a kriptopárti szabályozás és a nulla társasági és személyi jövedelemadó felkeltette néhány nagyobb kriptovállalat, köztük a Ripple és a Kraken figyelmét.

Az elmúlt néhány évben mintegy 24 kriptoval kapcsolatos törvényt fogadtak el, aminek eredményeképpen Wyoming lett a leginkább kriptobarát állam az USA-ban. Wyoming példáját követve más államok, mint Texas, Nevada, Észak-Dakota, Illinois és Montana is elkezdtek kriptobarát törvényeket elfogadni.

2018-ban a “House Bill 19 (HB 19)” törvényjavaslat mentesítette a kriptovalutákat az államban a pénzátutalási engedélyezési követelmények alól. Továbbá bárki, aki tokeneket fejleszt, értékesít mentesült a pénzátutalási törvények alól.

Más államokban, például New Yorkban előírják, hogy a blokklánc alapú kriptopénzek üzemeltetői BitLicense nevű pénzátviteli engedélyt kapjanak. Azonban egyes kérelmezőknek nehézséget okoz az engedély megszerzése. Wyoming szabályozói rendszere eközben lehetővé teszi, hogy a blokklánc startupok új termékeket és technológiákat teszteljenek anélkül, hogy aggódniuk kellene a szabályozás miatt.

Wyoming emellett állami szinten eltekintett a kriptoval kapcsolatos adók megfizetésétől. Bár az állam a kriptovalutákat tulajdonként ismeri el, a 2018-ban elfogadott “Crypto Property Tax Exemption Bill” (SF111) mentesítette az eszközosztályt az adó alól.

Ez azt jelenti, hogy a wyomingi székhelyű cégek és magánszemélyek által végzett kriptotranzakciókat nem adóztatják meg állami szinten. Az államban végzett kriptotevékenységekre azonban külön szövetségi adók vonatkoznak.

2019-ben egy másik kritikus jelentőségű jogszabályt, a Wyoming Utility Token Act (HB 62) nevű törvényt fogadták el. Ez a törvény kimondta, hogy a blokkláncon kibocsátott tokenek mentesülnek az értékpapírtörvények alól, és csak immateriális személyes vagyonnak minősülnek.

Wyoming üdvözli a kriptobankokat is

Eddig az amerikai szabályozó hatóságok vonakodtak engedélyezni a kriptoszektor banki szolgáltatásait. Ennek eredményeképpen sok kripto startup küzd azzal, hogy alapvető bankszámla szolgáltatásokat kapjon az egész országban.

Wyoming azonban új banki engedélyeket vezetett be az iparág számára, hogy megváltoztassa a kriptobankolás módját. 2019-ben az állam elfogadta a HB0074 nevű törvényt, amely létrehozta a különleges célú letéti intézmények (SDPI-k) néven ismert kriptobankokat.

2018-ban a vezető kriptotőzsde, a Kraken volt az első cég, amely SDPI lett, ezt követte az Avanti Finance, a Wyoming Deposit and Transfer és a Commercium Financial. Ezek az államilag bejegyzett szervezetek engedélyt kaptak arra, hogy pénzügyi szolgáltatásokat nyújtsanak kripto alapú vállalkozásoknak, és betétgyűjtést, letétkezelést, valamint bizalmi vagyonkezelést kínáljanak kriptovaluták számára.

Az SDPI-knek  100%-os tartalékkal kell rendelkezniük, és nem nyújthatnak kölcsönt. A legtöbb hagyományos bankkal ellentétben a biztosítás pedig nem kötelező.

Wyoming úttörő szerepet tölt be az újszerű vállalati szervezetek létrehozásában is. Világszerte elsőként vezette be 1977-ben a Limited Liability Corporation (LLC) fogalmát, amely később a világ egyik legelterjedtebb vállalati struktúrájává vált. Nemrégiben az állam frissítette az LLC eredeti változatát.

Wyoming 2021-ben törvénybe iktatta a 38. törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi a decentralizált autonóm szervezetek (DAO-k) számára, hogy korlátolt felelősségű társaságként (LLC) regisztráltassák magukat. Ezzel Wyoming megteremtette az alapokat ahhoz, hogy az Egyesült Államokban működő DAO-kat jogilag is elismerjék. A törvény azt is lehetővé teszi, hogy korlátolt felelősségű társaságok is DAO-kká váljanak. A törvényt mérföldkőnek nevezték, amely megnyitja az utat az amerikai szervezetek előtt, hogy decentralizált módon szerveződjenek a blokkláncon.

Wyoming olcsó és bőséges energiaforrásokkal is rendelkezik, ami kedvező feltételeket biztosít a kriptobányászok számára is. Egy 2019-ben ratifikált törvényjavaslat (HB 113) lehetővé teszi az elektromos vállalatok számára, hogy a standard tarifákon kívül speciális közüzemi szerződéseket kössenek. A törvény értelmében a nagy bányászati cégek is vásárolhatnak erőműveket, és kriptopénz bányászati tevékenységet hozhatnak létre.

Wyoming kriptobarát jogszabályai vonzó célponttá tették az államot az amerikai kriptocégek számára. Eközben a kriptoeszközök egyéni tulajdonosai Wyoming törvényeinek védelmét élvezhetik azáltal, hogy Wyomingba költöznek, vagy fizikailag valahol az államban helyezik el “cold wallet” eszközeiket, létrehozzák saját wyomingi LLC-jüket, társaságukat, alapítványukat, egyéb üzleti szervezetüket.

Ahogy a kripto egyre szélesebb körben kezd elterjedni a világon, Wyomingnak jó esélye van arra, hogy a technológia virágzásának egyik vezető területévé váljon. További híreket és elemzéseket a Discord csatornánkon és a Youtube-on találtok. Ha képbe szeretnél kerülni a kriptopénzek területén és komolyabb befektetés előtt állsz, végezd el a Kriptosuli ingyenes (online) kurzusunkat!

/cryptobriefing, slate.com/

Zárt ajtók mögött a szabályozók

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img