Trükkös módszerrel figyeltek meg bitcoin tulajdonosokat

spot_img

Ma már számos cég foglalkozik kriptovaluta tranzakciók nyomonkövetésével. A legismertebb ezek közül az Egyesült Államok hatóságaival is együtt dolgozó Chainalysis, aminek módszereiről egy kiszivárgott rendőrségi dokumentum árult el részleteket.

Egy megfigyelt utalás küldőinek és fogadóinak beazonosításában sokat segíthet, ha az általuk végrehajtott tranzakciók láncolatában felbukkan egy tőzsde, vagy más kriptovaluta elfogadó hely címe. Az itt vezetett nyilvántartások alapján gyerekjáték visszafejteni az érintettek kilétét.

Nem ennyire pontos, de szintén gyakran alkalmazott módszer, hogy a Chainalysishez hasonló cégek saját node-okat futtatnak a világ különböző pontjain, melyek nem csak a feléjük továbbított tranzakciók adatait, hanem az azokat a blokklánc felé közvetítő walletek ip címeit is képesek rögzíteni. Ezek az címek persze nem feltétlenül csak tárcákhoz tartozhatnak, hanem lehetnek például más node-ok is, amelyek utalásokkal kapcsolatos információkat osztanak meg a hálózat tagjaival. A különöböző források ellenére, egy sok kis apró morzsából összeállított adatbázis nagymértékben segítheti az elemzők munkáját.

A közvetett és töredék adatok az ip címekkel kiegészítve már elegendőek lehetnek a tárcák földrajzi helyzetének meghatározásához

Egy Coindesk által bemutatott dokumentum szerint a fenti, korábban is ismert módszereken túl, egyéb, már-már titkosnak mondható trükkök alkalmazása sem áll távol a blokklánc elemzőktől. Mint kiderült, a 2014 óta működő walletexplorer.com 2016 óta szintén a Chainalysis felügyelete alatt áll.

Bár nem tartozik a legismertebbek közé, a bitcoin explorer szóra keresve, a Google címlapos találatai között is szereplő oldal rögzíti a rajta kereséseket végrehajtók ip címeit és párosítja azokat az általuk ellenőrzött tárca címek és tranzakciók adataival. A felhasználókat ezáltal közvetlen összefüggésbe lehet hozni bizonyos tárcákkal, ami szintén fontos adalék lehet egy wallet tulajdonos kiléténék megállapításaához..

Habár az nem állíthatjuk, hogy teljes titoktartásban folyt az adatgyűjtés, mivel az oldal láblécében található egy olyan mondat, mely szerint a walletexplorer.com készítője a Chainalysisnek dolgozik, de sokak szerint azért mégis csak aggasztó, hogy ilyen módszerekkel próbálnak meg valamilyen személyazonosságot kötni a tárcacímekhez. A kiszivárgott dokumentumokban utalás is van arra, hogy ezek a kapcsolatok bizonyos esetekben letartóztatásokhoz is vezettek.

A Chainalysis szerint csak a gyanús tevékenységet folytató tárcákra keresők adatait tárolják el, de hogy ebből mi igaz, azt nyilván senki sem tudja ellenőrizni. Ők minket figyelnek meg, de vajon ki felügyeli az őrzőket?

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img