Zeneipari megoldások blokkláncra

spot_img

A zeneipari cégek viszonya a technológiához nem feltétlen rózsás. A jó és a rossz párban jár, szokták mondani.

A kezdeti rossz viszony a kazettás magnók megjelenésére tehető, ugyanis a megfizethető kazettás magnók lehetővé tették a rajongók számára, hogy kalózmásolatokat osszanak meg egymással a lemezalbumokról. Később, pedig az interneten keresztül történő széles körű terjesztés – nagyrészt ingyenesen – arra késztette a lemezkiadó cégeket, hogy újragondolják üzleti modelljeiket.

Talán ez lehet az oka annak, hogy a lemezcégek és a lemezlovasok olyan lelkesen fogadják a blokklánc technológiát. Könnyű elképzelni egy olyan világot, amelyben a titkosított digitális zenefájlok szabadon másolhatók, de a lejátszók nem fognak működni, hacsak nem jelennek meg a zenéért járó NFT-k a pénztárcában.

Az Audius nevű blokklánc alapú zenei platform rengeteg zenész figyelmét keltette fel. Köztük Katy Perry, Nas, Jason Derule és több ismert lemezlovas nemrég fektetett be a streaming platformba. Az Audius innovatív módszerek után kutat az NFT-k, a közösségi hálózatok és a TikTok integrációjának kombinálása terén.

A művészek alternatívát keresnek az olyan streaming szolgáltatásokkal szemben, mint a SoundCloud, amelyek szerintük minimális jogdíjat biztosítanak a zenészeknek.

Más művészek a saját kezükbe vették ezt a kihívást. A Kings of Leon 2021 márciusában mutatott be egy NFT-t, amely tartalmazott egy példányt a legújabb albumából, egyedi grafikát, zenei hozzáférést és egyéb vele járó előnyöket. A zenekar 2,2 millió dollárt gyűjtött össze a kezdeti eladásokból, valamint további 246 000 dollárt a későbbi tranzakciókból. A zenekar példának okáért 10%-ot keres minden egyes alkalommal, amikor a felhasználók egymásnak adják el a zenei NFT-ket.

A művészek azért is kedvelik az NFT forgalmazást, mert többek közt a jövőbeli kiadványaikról szóló promóciókat küldhetnek az NFT tulajdonosoknak. A blokklánc technológia az internetes terjesztés egyszerűségét kombinálja a beépített szerzői jogi védelemmel.

“Azt mondanám, hogy a következő 10 évben az albumok 70%-a NFT formájában fog megjelenni” – mondta Caleb Followill, a Kings of Leon énekese.

Ha Audius vagy más altcoin vásárlását tervezed, a Binance felületén biztonságosan megteheted.

/kriptomat, audius/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img