Lekapcsolják a hálózatot – a Bitcoin végéről közölt jóslatot annak egyik fejlesztője

spot_img

A Bitcoin egyik ismert fejlesztője, Gavin Andresen a napokban újra publikált saját blogján. Az új posztban a Bitcoin egy “lehetséges jövőjéről” gondolkodik; az pedig a hálózat megszűnését hozhatja.

Andresen gondolatkísérlete – ami saját bevallása szerint is inkább a sci-fi-hez áll közelebb, azzal számol, hogy 2061-re 6 millió dollárt fog érni egyetlen BTC. Negyven évnyi infláció megtépázza a dollárt is, emiatt mai értékben a hat millió dollár csak 1 millió dollárt jelent majd.

A jóslat szerint az egy blokkban szereplő 4000 tranzakció költsége összesen 5 BTC lesz, ami utalásonként 7500 dollár.

De a legtöbb tranzakció nem a Bitcoin hálózaton történik majd. A legtöbb BTC lezárva lesz egy-egy többszörös aláírással dolgozó tárcán és ezeket más hálózatokban tükrözni fogják a mai wrapped tokenek mintájára.

Az emberek azért utalják majd el a bitcoinokat a főhálózatról, hogy gyorsabb tranzakciókhoz, alacsonyabb jutalékokhoz, több privacy-hez vagy befektetési lehetőséghez jussanak.

Csak a kimagasló értékű tranzakciók maradnak meg a Bitcoin hálózaton, amit főleg szuperbálnák (tőzsdék, bankok, központi bankok, a wrapped coinokkal foglalkozó szolgáltatások) használnak majd. Ezek a bálnák fogják fenntartani a hálózatot, egyszerre lesznek bányászok is és a jutalékok fizetői. Nem fogja őket érdekelni, hogy milyen magasak az utalási költségek, hiszen hozzájuk fog befutni azok kifizetése is.

2100-ra tudatosítani fogják, hogy a bányászati jutalék tulajdonképpen nulla és egyre kevesebb utalás történik a hálózaton is. Ez drága is lesz és a privacy téren sem lesz már kielégítő. Emiatt úgy döntenek, hogy lekapcsolják az egész hálózatot, hogy pénzt spóroljanak.

Lekapcsolják majd azokat a hidakat, amik a BTC hálózatot összekötötték más láncokkal. Ezután az összes bent maradt BTC-t elégetik, hogy senki se tudja küldözgetni azokat. A hálózat már nem termel új bitcoinokat és megszűnnek a tranzakciók is. Mivel már nem lesz mit biztosítani, a hálózat leáll.

De akár 20 millió BTC is tovább élhet más blokkláncokon (a fent említett wrapped bitcoinok például ilyenek) és nem csak a ritkaságuk miatt hordozhatnak értéket, hanem mert az egykori első deflációs digitális eszköz maradványait jelentik majd.

A jelenlegi számítások szerint az utolsó bitcoint 2140-re bányászhatják ki – a teljes készletből már csak 2,17 millió van hátra, vagyis nagyjából a készlet 10%-a.

Gavin Andresen 3D- és virtuális valóság tervezőként került az IT-be. Fokozatosan a programozás irányába tolódott, majd a Bitcoin fejlesztésében is részt vett. Többek között az ő nevéhez fűződik a Bitcoin Faucet kifejlesztése is. Miután Satoshi otthagyta a projektet, gyakorlatilag Andresen volt a Bitcoin vezető fejlesztője és ő lett a megalapítója a Bitcoin Alapítványnak. 2014-től kezdve már csak a háttérből figyeli az eseményeket: miután kiállt Craig Wright mellett, elvették tőle Bitcoin Core Github repó hozzáférését. Andresen később bevallotta: megbánta, hogy belekeveredett a “Kicsoda Satoshi?” nevű játékba.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img