A kriptósok és a bankárok sem szeretik az új amerikai valuta ellenőr jelöltet

spot_img

Joe Biden tegnap a nyilvánosság elé bocsátotta, hogy a Valutellenőri Hivatal élére Saule Omarovat szeretné kinevezni. Az Egyesült Államok törvényhozásának még bele kell egyeznie a jelölt kinevezésébe és esélyes, hogy elbukik a szavazáson: a Szenátusban csak szűk többségük van a demokratáknak és a hagyományosan mindkét párt felé lobbizó bankszektor határozottan elutasító Omarovaval szemben.

Az USA-ban a Pénzügyminisztérium alá tartozó Valutaellenőri Hivatal (Office of the Comptroller of the Currency) felügyeli az ország 1200 bankját, és a legnagyobb hitelezőit: a JPMorgan Chase & Co-t, a Bank of America-t és a Citigroup-ot is.

Politikailag Omarova a demokraták balszárnyához húz és sokszor hangoztatta már, hogy szeretné megreformálni az egész bankrendszert és “megszűntetni a bankolást a jelenlegi formájában.” De a bankok és a pénzügyi rendszer óriásaiank túlhatalmára is rendre felhívja a figyelmet, amiért ellenfelei gyakran a szélsőbaloldali jelzőt ragasztják rá.

Akadémiai pályafutása során publikált a reformterveiről, amiben áthelyezné a fogyasztói bankszámla letéteket a Federal Reserve digitális számláira. Omarova szerint ez lenne az egyik pillére a gazdaság és a “pénzügyi rendszer radikális átalakításának.” Érthető módon erre az ötletre kevésbé nyitott a bankszektor.

A kazachsztáni származású Saule Omarova lehetne a hivatal első női vezetője is

A bankárok mellett a kriptopénzes közösség sem várhat túl sok jót egy sikeres kinevezés esetén. Omarova többször kritizálta már a kriptopénzeket: szerinte azok fellendülése épp azt a diszfunkcionális pénzügyi rendszert erősíti, amiben jelenleg is élünk és aminek átalakításáért most harcba száll. Szerinte a digitális tokenek a gazdaság megingatásával fenyegetnek és a magánvállalatok rendszeresen visszaélnek velük, miközben a fogyasztókat nem tudják biztosítani a törvények.

Az elmúlt néhány év alatt a Valutaellenőri Hivatal a Pénzügyminisztérium egyik leginkább progresszív szervezetévé vált, ami a kriptopénzeket illeti. 2020-ban, a Coinbase jogi osztályának vezetője csatlakozott a hivatalhoz; az ő munkájának köszönhetően a bankok számára megengedték a kriptopénzes letéteket és letétszolgáltatások nyújtását. Idén januárban a bankok számára egy-egy csomópont (node) futtatása is engedélyezetté vált. A folyamatokat Michael Hsu elnöksége befagyasztotta, ő a 2008-as gazdasági válság katalizátoraként ható derivatív termékekhez hasonlította a kriptopénzeket.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img