Egy ábrán Kína összes csapása a bitcoin ellen

spot_img

Az idei év bővelkedett meghatározó eseményekben a bitcoin életében, pro és kontra egyaránt. Kaptunk hideget-meleget, a Tesla esetében például mindkettőt egyazon forrásból. Ennyire sűrű évünk talán még sosem volt, és messze még a vége. Az egyik legfontosabb szereplő Kína, a világ legnépesebb országában a Párt ezen a héten úgy döntött, hogy még a Coingecko-t és a CoinMarketCap-et is elérhetetlenné teszi. Mutatjuk az elmúlt évek offenzíváját.

A Cryptopotato készítette az alábbi remek ábrát, első ránézésre is jól látszik, hogy korántsem újkeletű a “támadássorozat”, hosszú évekre tekint vissza a Párt és a vezető kriptopénz szembenállása. Legalábbis a Párt támadásai egy digitális eszköz ellen.

Az alábbi ábra nem csak tényleges tiltásokat, ellenlépéseket, szankciókat tartalmaz, hanem álhíreket is, a célja az, hogy bemutassa a Kínából érkező hírek hatását a bitcoin árfolyamára.

Lássuk sorjában, pontosan mikor, pontosan milyen döntések születtek Kínában!

  • 2013 december: A (kereskedelmi) bankokat eltiltják a bitcointól
  • 2014 március: Elterjed egy álhír, miszerint Kína teljes tiltást rendelet el
  • 2017 szeptember: Bezáratják az ország kriptopénz váltóit
  • 2019 április: Figyelmeztetést kapnak a kínai bányászok
  • 2020 október: Betiltják a kriptopénz eladást a lakosságnak
  • 2020 december: Bitcoin bányák áramellátását lekapcsolják
  • 2021 május: Az állami bankok megtiltják a kriptopénzekhez kötődő tranzakciókat
  • 2021 június: Finomítják a bitcoint tiltást / A keresőmotorok kizárják a kriptopénztőzsdéket / Betiltják a kriptopénz-bányászatot
  • 2021 augusztus: Meghatározó kripto-influenszerek közösségi média fiókjait kapcsolják le
  • 2021 szeptember: Minden kriptopénz tranzakció illegális

Úgy tűnik direkt, azonnali hatása ezeknek a lépéseknek nem, legalábbis nem minden esetben volt a bitcoin árfolyamára, azonban könnyű belátni, hogy segíteni semmiképpen segíti mindez a kriptopénz-piac fejlődését. Kína hatalmas ország, ami hamarosan a világ vezető gazdaságává, és vezető hatalmává válhat, komoly vérveszteséget jelent a kiesése az egész területnek.

Az is érdekes megfigyelés azonban az ábrára pillantva, hogy mintha a sűrűsönének az ellenlépések az árfolyamgörbe emelkedésével, minél magasabbra tör a bitcoin, annál gyakoribb, annál erősebb ütésekkel igyekszik Kína ellehetetleníteni a működését.

2014 és 2017 között például eltelt három év bármiféle érdemi szabályozás nélkül, ehhez képest 2020 közepe és 2021 ősze között nyolc alkalommal is megjelent egy-egy újabb jelentős hír az országban. Mindebben bizonyára szerepe van a digitális jüan megjelenésének, illetve feltehetőleg annak is, hogy szakértők szerint Kína egyre keményebb diktatúrává vált az elmúlt évek során.

A bitcoin azonban úgy tűnik mindent túlél, legfeljebb átmeneti döccenőket hozhatnak ezek a csapások az életében. Azt viszont egyre kevésbé remélhetjük, hogy a közeljövőben Kína megengedőbb hangot üt meg a kriptopénzek kapcsán. Ha mindezek ellenére, vagy éppen azért, mert a bitcoin nagy túlélőnek bizonyul most szeretnél kriptopénzeket vásárolni, mi a Binance használatát javasoljuk.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img