Forbes: 22 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik a leggazdagabb kriptós

spot_img

A Forbes magazin évről-évre közzéteszi a leggazdagabb amerikai állampolgárok rangsorát, amire idén már 7 kriptovalutákból meggazdagodó milliárdos is felkerülhetett. Az általuk birtokolt 55 milliárd dollár közel fele egyetlen ember nevéhez köthető.

A Forbes idei listáján is 400 név szerepel, akik közül csak 118-an köszönhették pozíciójukat családjuknak / örökségüknek, vagyis a többség saját maga, a nulláról indulva szedte össze a milliárdjait. Persze ezen a kategórián belül is nagyok voltak eltérések, 160-an például olyan felső középosztálybeli családból származnak, ami sok előnyt jelenthetett számukra, de 50-en alacsonyabb sorból, 28-an pedig kifejezetten a mélyszegénységből plusz még valamilyen más nagyobb hátrányból indulva jutottak el a csúcsokig. (Pl.: nincstelenként, egy idegen országba költözve csinálták meg a szerencséjüket.)

A listára minimum 2.9 milliárd dollárral lehetett felkerülni, így 353 olyan amerikai milliárdos volt, aki már túl szegénynek bizonyult ahhoz, hogy az elit tagjai között emlegessék. A rangsor élén túl sok változás nem történt, továbbra is a legnagyobb tech és internetes cégek vezetői állnak a lista élén.

A győztes idén is az Amazont alapító Jeff Bezos lett. Érdekesség, hogy a 30 éve a Top 2-ben szereplő Bill Gates idén visszaesett a 4. helyre, aminek oka alighanem a néhány hónappal ezelőtti válópere lehetett. Ami a Forbes 400 kriptós vonatkozását illeti, idén már 7 iparági szereplő neve is felkerült a listára. Az általuk birtokolt 55.1 milliárd dollár fele egyetlen ember, az FTX-et vezető Sam Bankman Fried tulajdonában van.

A 29 éves Bankman még 2017-ben, lényegében a kollégiumi szobájából kezdett el kriptovalutákkal kereskedni. Az általa alapított Alameda Research trader csoport rövid időn belül két különböző fiókkal is felkerült az akkoriban még piacvezetőnek számító Bitmex Top 10 legnagyobb forgalmat bonyolító és nyereséget elérő kereskedőinek listájára. Ezzel a teljesítménnyel sikerült kiérdemelnie a kriptós társadalom bizalmát, amire alapozva 2019-ben létrehozta saját tőzsdéjét, az FTX-et, ami mostanra a Binance után a második legnagyobb forgalmat bonyolító váltó lett.

Ugyancsak felkerült a leggazdagabbak listájára a Coinbase-t alapító Brian Armstrong, akinek a vagyonát feleannyira becsülték FTX-es vetélytársánál. Ez nagyjából 11.5 milliárd dollárt jelent. Őt a Ripple társalapítója, Chris Larsen követi 6 milliárddal. A most felsorolt 7 kriptós közül Larsen az egyetlen, aki már korábban is szerepelt a Forbes ranglistáján.

A negyedik és ötödik helyen egy újabb tőzsde, a Gemini vezetői állnak. Cameron és Tyler Winklevoss fejenként 4.3 milliárd dollárt birtokolnak. Az 6. leggazdagabb amerikai kriptós 3.5 milliárd dollárral a szintén a Coinbase-hez köthető Fred Ehrsam, aki ugyancsak ott volt a CB alapításakor, de 2017-ben otthagyta a céget és létrehozta a szintén kriptókra fókuszáló Paradigm befektetési alapot. A sort 3 milliárd dollárral Jed McCaleb zárja, aki a kriptopiac egyik igazi úttörőjének számít. Annó ő hozta létre a híres/hírhedt Mt.Goxot (a hack idején már rég nem dolgozott ott), majd később a Ripple alapítói között bukkant fel ismét, ahonnan kilépve aztán a Stellar alapjait is lefektette.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy a magyar közösség tagjai milyen sikereket értek el a kriptovalutáknak köszönhetően, keresd fel Discord csatornánk újonnan indított “Kripto sikerek” elnevezésű szobáját.

“A szoba célja, hogy bemutassuk egymásnak a sikerekeinket, amiket a kriptopénzek piacán, vagy a kriptopénzeknek köszönhetően értünk el. Siker lehet egy szép trade, de bármilyen tárgy, esetleg szolgáltatás, amit kriptopénzek segítségével értetek el. Ha el tudtál utazni valahova, tegyél közzé egy fotót, ha vettél egy új kerti asztalt, oszd meg velünk azt is. Természetesen minden megosztás teljesen anonim!”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img