Egyre közelebb a korábbi csúcs: ETF várakozások fűthetik a bitcoin emelkedését

spot_img

Az elmúlt napokban több szakértő is magasra tette annak az esélyét, hogy akár még ebben a hónapban jóváhagyásra kerülhet egy Bitcoin ETF elindítása.

Az amerikai tőzsdefelügyelet az elmúlt években rutinszerűen utasította el az ezzel kapcsolatban benyújtott kérelmeket, és bár a Winklevoss testvérek által jegyzett első ETF visszadobása még komoly kilengést okozott a bitcoin árfolyamában, azt ezt követő beadványok kudarca már jószerével semmilyen reakciót sem váltott ki a kereskedőkből.

Az első ETF-el kapcsolatos döntés előtti várakozás, majd elutasítás nagy kilengést okozott

Egy bitcoin ETF bevezetése elsősorban az amerikai befektetők számára jelentene fontos előrelépést, ahol a szigorú szabályozás sokak számára még mindig körülményessé, vagy egyenesen lehetetlenné teszi a bitcoinba történő befektetést. Az ETF egy olyan, a hagyományos piacokon már nagy múltra visszatekintő befektetési termék, amit a legtöbb helyi tőzsde, pénzügyi app, vagy éppen üzleti ügyfeleket kiszolgáló pénzintézet is bevezethetne, vagyis széles körben tenné lehetővé, hogy bárki bitcoin alapú kitettséget szerezhessen magának.

Jelenleg 18 ETF kérelmi engedélyt vizsgál a tőzsdefelügyelet, aminek elnöke még augusztusban tett egy olyan kijelentést, hogy ő nem egy hagyományos, hanem egy határidős bitcoin ETF engedélyezését tartaná elfogadhatónak.

Egy hagyományos bitcoin ETF valós bitcoinok vásárlását tenné lehetővé, ami arra kötelezné az eladót, hogy az ügylet lebonyolítása után adja át coinjait a vásárló számára. A felügyelet szerint ma még komoly technikai kihívásokat jelentene az emberek és az ETF-eket kezelő és forgalmazó cégek számára, hogy ezeket a bitcoinokat biztonságos módon tárolják, vagy szükség esetén tranzakciókat tudjanak velük végrehajtani.

A határidős ETF ezzel szemben nem valós bitcoinokkal, hanem csak egy azok értékét lekövető szerződés birtoklását tenne lehetővé, vagyis nem tenné ki ezek vásárlóit a tárolással kapcsolatos technikai nehézségeknek. Jelenleg ugyanezen az elven működik az nemzetközi arany kereskedés túlnyomó része is.

Az ETF egy olyan tőzsdei csomag, amibe egyszerre sokféle részvényt, árucikket, stb. lehet belepakolni. Ez sokak számára megkönnyíti a befektetést, mert több tucat részvény helyett, csak egyetlen, ezeket összefogó ETF-et kell megvásárolni. A bitcoin esetében az ETF különböző tőzsdék aktuális BTC árfolyamainak átlagából tevődhetne össze. Ezzel meg lehet akadályozni, hogy egyetlen váltó bitcoin árfolyamának manipulálásával veszélyeztetni lehessen az ETF biztonságát.

A tőzsdefelügyelet elnökének kijelentése után több, korábban hagyományos ETF-el próbálkozó intézmény egyből beadta a saját határidős bitcoin ETF kérelmét is. Ezek közül az első elbírálásának határideje október 18-án fog elérkezni, egyes elemzők pedig kifejezetten nagy esélyt látnak arra, hogy erre már rábólintson a hatóság vezetése.

A Bloomberg ETF szakértője néhány nappal ezelőtt 75%-os esélyt adott egy esetleges októberi elfogadásnak

Október 18 – 30. között egyébként összesen 5 darab, majd novemberben és decemberben további 2-2 darab (hagyományos és határidős) ETF elbírálási határideje fog elérkezni. Ezek közül egyeseknél kitolható lesz a döntés törvény által szabályozott határideje, másoknál viszont erre már korábban is sor került, ezért náluk már csak a végső ítélet kihirdetése maradt hátra.

10 000 dollárra a korábbi csúcstól, az elmúlt két hét során ennél többet is sikerült emelkednünk

Egy ETF esetleges engedélyezését követően jó pár hét, akár 1-2 hónap is eltelhet annak tényleges forgalomba hozataláig, ami alatt egy szépet rallyzhatna a bitcoin. Legalábbis ezt történt 2017 végén, amikor az első hagyományos amerikai tőzsde, a CME által beharangozott bitcoin kereskedő platform indulásának bejelentése és tényleges rajtja között 6100 dollárról 20 000 dollárig vágtázott az árfolyam. A csúcsot akkor éppen a CME piac nyitásának napján (2017. december 17-én) értük el, amit egy azóta is emlegetett és nagyjából másfél hónapig tartó alt szezon követett.

Jelenleg nem áll rendelkezésünkre olyan konkrét információ, ami megcáfolná, vagy megerősítené, hogy a következő hetekben tényleg elfogadásra kerülhet-e egy bitcoin ETF. Egyelőre tehát marad a spekuláció.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img