Nagyot változott egy év alatt a TOP 10 összképe

spot_img

Ma reggel arról olvastunk, hogy a Shiba Inu market capje, vagyis tőkeértéke megelőzte a Litecoint, Bitcoin Casht-t, és a Chainlinknél is többet ér már. Mivel mémcoinokról jelen cikk szerzője csak akkor ír, ha nagyon muszáj, ezért inkább megnéztük, hogyan festett egy évvel ezelőtt a CoinMarketCap TOP 10-es listája. Sok a változás, mutatjuk.

Először lássuk, miként festett a TOP 10 2020 október hetedikén:

Ma már ha nem is elképzelhetetlen, de mindenképp távoli a tízezer dolláros bitcoin, hiszen cikkünk születésekor ötvenezer felett járunk, egy ekkora zuhanás azért még a kriptopénzek piacán sem szokványos. Persze megtörténni megtörténhet, ám jelenleg erősen valószínűtlen.

A második helyezett akkor is, most is az Ethereum, sokak szerint megtörténhet akár még ebben a ciklusban a flippening, vagyis az, hogy Buterin projektje tőkeértékben meghaladja a Bitcoint, helycserés támadással megelőzi, az élre tör. Meglátjuk, az mindenesetre biztos, hogy egy év alatt ebben nincs változás.

Az ETH árfolyama azonban óriásit változott, az akkori 300 dollárról 3000 fölé emelkedtünk.

Most pedig vessünk egy pillantást a ma reggeli helyzetre:

A bőven ötvenezer dolllár feletti BTC ha nem is szokványos mostanában, de jártunk már itt, mint emlékezetes, 64 000-nél volt az All Time High. Az Ethereum változatlan helyezéséről, és szárnyaló árfolyamáról már beszéltünk, a harmadik helyen azonban új szereplőt láthatunk egy év múltán.

A Binance saját kriptpénze, a BNB óriást ment, egy éve még a harminc dollárt is alig-alig érte el, ehhez képest most csodálkozunk, ha beesik 400 alá. Ez a rally meg is hozta az előkelő harmadik helyet a kriptopénztőzsde coin számára.

Egy éve a negyedik helyen még a Ripple állt, ehhez képest lecsúszott a hatodikra mostanra, pozícióját átvette sokak favoritja, a Cardano. Az ötödik helyen tavaly még a Bitcoin Cash szerepelt, mostanra azonban lecsúszott a harmadik helyről a Tether, és átvette a Bitcoin fork helyét.

A tavaly hatodik helyen lévő Binance Coinról már beszéltünk, a hetedik helyen akkor még a Polkadot szerepelt, mostanra a Solana került helyére, utóbbi pedig most a tizedik. Egy éve a Chainlink volt a nyolcadik, mostanra egy stabilcoin, az USD Coin vette át ezt a pozíciót.

A kilencedik helyen 2020 őszén a Crypto.com saját kriptopénze, a Crypto.com Coin állt, mostanra a bevezetőben is említett mémcoin, a Shiba Inu vette át a helyezést. A tizedik tavaly a sokáig még a harmadik helyet is birtokló Litecoin volt, mostanra a Polkadot a sereghajtó a TOP 10-ben.

A tanulság az, hogy a kriptopénzek tőkeérték szerinti listája távolról sincs kőbe vésbe, egyetlen egy év alatt is óriási változások jelentek meg, még nagyobbak jöhetnek a jövőben.

Ha megtörténik, akkor az Ethereum és a Bitcoin helycseréje lesz a legnagyobb hírértékű eseménye, azonban menet közben érdemes szemmel tartani a lista alsóbb tartományait is, óriási a mozgolódás. Akinek jobb a marketingje, ügyesebben épít partneri kapcsolatokat, több kriptopénztőzsdére, egyéb tőkeforrásra képes bekerülni, az számíthat arra, hogy elindul felfelé a listán. Jó példa erre a Cardano, óriásit mentelt.

Ennek természetesen a fordítottja si igaz, akinek álmosabb a marketingje, nehezebben talál partnereket, a fundamentum, a technológia sem fejlődik túl dinamikusan, az biztos lehet abban, hogy elveszíti pozícióját. Remek példa erre a Litecoin, hosszú éveken át volt a piac egyik éllovasa, mostanra pedig már kezd feledésbe merülni.

A verseny a jövőben csak élesedni fog a piac fejlődésével, egyre több lesz az “előzgetése”, rengeteg változásra számítunk még ebben a ciklusban is. Ha most szeretnél profitálni a kriptopénzek felfutásából, mi a Binance megbízható szolgálatását javasoljuk.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img