Lassan már a minimálbér is gyanús lehet: hamarosan bárkire rászállhat az amerikai adóhivatal

spot_img

Egy új törvény hamarosan lehetővé fogja tenni az amerikai adóhivatalnak, hogy már egy 600 dolláros (200 000 forintos) banki tranzakció alapján is vizsgálatot indíthasson valaki ellen. Ez az Egyesült Államokban nagyjából két heti minimálbérnek felel meg.

A pénzügyminiszter szerint az új szabályra azért van szükség, mert a leggazdagabbak különböző trükkökkel igyekeznek megúszni az adófizetést, ami ellen csakis így lehet fellépni.

A magyarázatot sokan nonszensznek és ellentmondásosnak tartják. Szerintük rendkívül aggasztó, hogy az állam innentől kezdve gyakorlatilag minden hétköznapi emberre potenciális adócsalóként tekinthet. Ezen félelmeket alátámaszthatja, hogy az országban az elmúlt évek során megtöbbszöröződött az alacsony jövedeleműek ellen indított vizsgálatok száma.

Miközben egy hétköznapi ember pénzügyeinek ellenőrzése nagyjából 5 órába és 150 dolláros kiadásába kerül az adóhivatalnak, egy milliomos esetében már átlagosan 60 – 250 órát kell rászánniuk erre a revizoroknak. Ezekhez ráadásul tapasztalt és nagy könyvelési gyakorlattal rendelkező ellenőrökre van szükség, akik ha kell, képesek felismerni a kreatív módszerekkel leplezni kívánt vagyonokat.

Az amerikai adóhivatal költségvetése a különböző megszorítások és az egyre magasabb infláció miatt reál értéken a 2000-es év előtti szinten mozog, amiből nem igazán futja a jó szakemberek megtartására. Az ügynökséget sokan hagyják ott a jobban fizető privát szektor miatt, a kevésbé gyakorlott állomány pedig inkább csak az egyszerűbb esetek feltárására alkalmas. Az ellenőrzési kvótákat emiatt ma már sokszor csak az egyre nagyobb számban végrehajtott, hétköznapi embereket célzó eljárásokkal tudják teljesíteni.

Ha adózással kapcsolatos kérdéseid lennének, különös tekintettel a kriptovalutákat érintő témakörökre, iratkozz fel a BDO Hungary szakértői által tartott tanácsadásra.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img