Még a piacok hatékonyságát is megkérdőjelezi a GameStop ügy a SEC szerint

spot_img

Hétfőn tette nyilvánossá az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet (SEC), azt az értékelő jelentését, amiben a szakértőik az év eleji GME botrányt elemzik és értékelik. A jelentés erős kritikát fogalmaz meg a Robinhood által is használt, az order flow eladásán alapuló üzleti modellről. Az írás a short eladásokra és a Robinhoodhoz hasonló brókerekre is szigorúbb szabályokat vetne ki.

Az „Értékelő jelentés a részvény- és opciós piacok struktúrájának feltételeiről 2021 elején” címen kiadott jelentés a SEC első igazi helyzetértékelése a GameStop botránnyal és az azt övező kérdésekkel kapcsolatban.

Idén januárban, kisbefektetők tízezrei feltolták a csődközelben lévő GameStop részvények árfolyamát. A rally egy túl nagy short kockázatnak kitett hedge fund-ot küldött padlóra és ezzel egy időre megrengette a Wall Street-et is. A kisbefektetők tömegeiről a SEC jelentés is nyilatkozik, ami jól illusztrálja az ügy volumenét: a GameStop részvényt kereskedő egyedi számlák száma 10 000 darabról egy hónap alatt 90 000-re emelkedett. Csak a csúcsidőszakban, január 13-án és 14-én ez 50 000 új kereskedőt jelentett.

Így roppantotta meg a Wall Street-et egy „csomó idióta” az internetről

A SEC is felsorol néhány kritikus tényezőt, amik együtt mind hozzájárultak az ügy elfajulásához:

  • erős árfolyamváltozások
  • Erős változások a kereskedési volumenben
  • A tőkeáttételes short pozíciók mennyisége
  • A megnövekedett érdeklődés a nyilvánosság felől, először az /r/wallstreetbets-ről, majd a fősodrású médiáról.

Az ügy legellentmondásosabb fejezete mégsem ez volt, hanem az a pillanat, amikor a Robinhood berekesztette a GME részvények vásárlásának lehetőségét. A bróker ezt azzal indokolta, hogy hiányzott náluk a törvény által előírt letéti mennyiség, mivel nem tudtak számolni ekkora érdeklődéssel.

A SEC a Robinhood magyarázatában nem kételkedett. A jelentések inkább máshonnan közelítik meg a problémát: a SEC írása megkérdőjelezte a gamificiation létjogosultságát a Robinhood alkalmazásában, ez pedig hatással lehet a fintech- és bróker alkalmazások jövőjére is.

„Érdemes megvizsgálni, hogy azok a videojáték-szerű tulajdonságok, mint az ünneplős animációk, amik pozitív visszacsatolást biztosítanak a tradernek, azt eredményezik-e, hogy a befektetők a tervezettnél több pénzt költenek el”.

De nem csak a gamification-ről volt véleménye a SEC-nek: a Robinhood üzleti modelljét is kritika érte. A Robinhood azzal1 keresi a pénzét, hogy az order flow adatokat eladja az árjegyzőknek. A SEC szerint ez a modell arra ösztönzi a vállalatot, hogy a felhasználókat minél több trade nyitására vegye rá. Gary Gensler, a SEC jelenlegi igazgatója erről már augusztusban beszélt és megemlítette, hogy ennek a gyakorlatnak a betiltása „az asztalon van”.

Bár a SEC elismerni, hogy a shortolók túlságosan kitettek voltak, a húszszoros növekedést mégsem ők, és nem is a short-squeez-ek, de mégcsak nem az új short fedezetek okozták elsősorban. A kitartó árnövekedés legfőbb oka egyszerűen csak a megnövekedett befektetői érdeklődés volt. A jelentés viszont megemlí, hogy a short eladások kapcsán kérdések merültek fel a piacok hatékonyságáról: az írás szerint szigorúbb jelentési normákat kéne bevezetni a short eladásokra, hogy a szabályozók jobban átlássák az aktuális piaci dinamikákat.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img