Így ért véget a Squid Game-re építő kriptós átverés

spot_img

Az elmúlt napokban a több nemzetközi híroldal is beszámolt arról, hogy a jelenleg legnépszerűbb sorozatnak számító Squid Game nevével egy kriptós átverés szervezői próbálnak meg visszaélni.

A csalás részeként egy olyan kriptovalutát (SQUID) hoztak forgalomba, ami az ígéreteik szerint belépőt jelentett volna egy novemberben megrendezésre kerülő virtuális túlélő játékra. Ennek a nyertese vihette volna el a fődíjat, vagyis az összes többi játékos által befizetett pénzt. A bajnoksághoz egy honlapot is készítettek, amin az eredeti sorozatot készítő Netflixet is feltüntették, mint az esemény hivatalos támogatóját, de ez persze szintén csak az átverés része volt.

A részvételhez mindenkinek egy bizonyos mennyiségű SQUID tokennel kellett volna rendelkeznie, amire egyre nagyobb és nagyobb kereslet mutatkozott. Ehhez a sorozat népszerűsége mellett részben a Facebook napokban történt nagy bejelentése is hozzájárulhatott, ami szerint a vállalat innentől kezdve a virtuális világok felé kíván terjeszkedni. A döntést még a cég nevének Meta-ra történő módosításával is megerősítettek.

A hír hatására minden metaverzumhoz köthető NFT és kripto alapú játék tokenjének az értéke kilőtt, köztük a SQUID-é is, ami azonban egy hagyományos kriptovalutáktól eltérő tulajdonsággal is rendelkezett. A SQUID-et nem lehetett eladni. Pontosabban a token kereskedését szabályozó okos szerződés erősen limitálta, hogy egy új tulajdonos mekkora mennyiséget tudjon belőle ismét forgalomba hozni.

Mivel a piacon túlnyomó többségben csak a vásárlók voltak jelent, az árfolyam egyre gyorsabb növekedésnek indult. Az őrület tegnap érte el a csúcspontját, a SQUID értéke néhány óra alatt 30-ról, közel 3000 dollárig emelkedett.

A csúcsot azonban az egyetlen pillanat alatt bekövetkező összeomlás követte, miután az átverés szervezői elérkezettnek látták az időt arra, hogy az összes a még birtokukban lévő SQUID-et egyszerre borítsák rá a piacra. Az eladás szó szerint nulláig nyomta a token értékét. Egy streamer éppen adásban volt a dump pillanatában, ő így reagálta le a történteket. (Mielőtt elindítjátok, vegyétek lejjebb a hangerőt.)

Nem sokkal ezt követően elérhetetlenné váltak a SQUID hivatalos oldalai. A “fejlesztők” egyik utolsó bejegyzése szerint “valaki” meghackelte őket, és ez olyan lelki megterhelést és stresszt okozott számukra, hogy azonnal felfüggesztették a működésüket. Utolsó lépésként kikapcsolták a tokenek eladását megakadályozó kódrészt, így a már értéktelenné vált kriptovaluta végül szabadon kereskedhetővé vált.

A kriptós szlengben rugpull-nak, vagyis a szőnyeg hirtelen kirántásának nevezik azt, amikor a fejlesztőcsapat váratlanul meglép a befektetők pénzével. Habár ebben az esetben számos jel utalt rá, hogy mi lehet majd a történet vége, mégis sok áldozata lehetett az átverésnek. Az elkövetők pesszimista becslések szerint is legalább kétmillió dollárt tehettek zsebre, kilétükre pedig valószínűleg sohasem fog fény derülni.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img