Ha ma megszavazzák, szigorú szabályozás foghatja vissza az amerikai kripto piacot

spot_img

Az Egyesült Államok képviselőháza várhatóan ma fog megszavazni egy ~1750 milliárd dolláros infrastruktúrafejlesztési törvénycsomagot, amiben salátatörvényként egy kriptovalutákkal kapcsolatos pontot is elrejtettek. A 6050i paragrafus szerint minden 10 000 dollárt meghaladó értékű kriptókhoz köthető művelet után rögzíteni kell az abban résztvevő felek személyes adatait, amiket aztán továbbítani kell az adóhatóság felé.

A szabályozás technikailag betarthatatlan követelést támasztana a kriptovaluta ipar szereplőivel szemben. A bányászok számára például kötelezővé tenné, hogy azonosítsák be minden általuk feldolgozott nagy értékű tranzakció küldő és fogadó feleit, de a hétköznapi felhasználóknak is feljegyzéseket (név, lakcím, személyazonosító szám, stb.) kellene vezetniük arról, hogy pontosan kikkel tranzaktáltak egy DeFi app, dex, vagy éppen NFT piactér használata során.

Egyes szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy az új jogszabály az amerikai alkotmánnyal is szembemehet. A hagyományos üzleti életben ugyan érvényben van egy hasonló, 10 000 dollár feletti ügyleteknél adatszolgáltatásra kötelező jogszabály, ám az kifejezetten csak az üzleti célból, harmadik feleken (bankokon) keresztül végrehajtott tranzakciókra érvényes. A kriptovalutáknál ezzel szemben az új törvény az összes, tehát például a magán jellegű és nem közvetítő feleken, hanem egymás között végrehajtott utalásoknál is betartatná azt.

Jogászok szerint az állam ezzel lényegében minden kripto felhasználóról bűnös magatartást feltételezne és ezért adatszolgáltatásra kötelezne, ami szembemegy az USA alkotmányának szabadságra és magánélet garantálására vonatkozó pontjaival.

Ha megszavazzák, a törvény csak 2 év múlva, 2023. december 31-től lép majd életbe és még azt megelőzően is támadható lesz a bíróságon, elfogadása azonban rövidebb távon okozhat némi bizonytalanságot az árfolyamok alakulásában.

A bitcoin három hete tartózkodik az 58 000 – 64 000 dollár közötti régióban, amit csak egy rövid, felfelé való kitörés idejére hagyott el. A további emelkedésre egy újabb, az ebben az időszakban ellenállásként funkcionáló 63 500 – 64 500 dolláros sáv fölötti napi zárás adna bíztató előjelet.

További hírek és elemzések Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img