Per lesz a Tarantino NFT-k vége

spot_img

Ahogy arról számtalanszor beszámolt a nemzetközi kripto-média, Quentin Tarantino, a Ponyvaregény című kultfilm nem kevésbé legendás rendezője NFT formájában adja ki az 1994-es alkotás egyes, korábban nem látott jeleneteit. Emellett forgatókönyvek, egyebek is megjelennek az üstökösszerűen emelkedő technológia segítségével, a filmet egykor kiadó stúdió, a Miramax jelenlegi tulajdonosa azonban ezt nem nézi jó szemmel.

Álláspontjuk szerint Tarantino hiába a rendezője, szellemi atyja, kreatív zsenije a Ponyvaregénynek, mégsincs joga csak úgy, saját szakállára eladni jeleneteket, bármilyen formában teszi is ezt. A terv az lett volna, hogy a felkapott OpenSea felületén adják el a digitális filmes relikviákat, ennek tehet most keresztbe a per fenyegetése.

Pedig sok filmrajongó sok mindent megadna, hogy hozzájusson ezekhez az emlékekhez, különösképp azért, mert még sosem látott, legalábbis kevesek által ismert jelenetekről lenne szó. A mostanra már katari tulajdonosi körrel rendelkező Miramax úgy tűnik eltökélt, mindenképp meg akarják leckéztetni a rendezőt.

Álláspontjuk szerint Tarantino jogköre túlságosan “szűk” ahhoz, hogy csak úgy elkezdjen NFT-ket árusítgatni az ő hozzájárulásuk nélkül. A Miramax nem titkolt célja az, hogy egyfajta példa statuálással megmutassa a világnak, legfőképp pedig a vele dolgozó rendezőknek, producereknek, akár színészeknek is, hogy ami az övé, az az övé, nem lehet csak úgy megszegni a szerzői jogokat, amik felett diszponálnak.

Az eset szép példája annak, hogy decentralizációs ide, innovatív digitális művészeti produktum tárolás oda, azért még mindig a kőkemény, centralizált érdekek dominálnak. Tarantino ügyvédei szerint természetesen a Miramax téved, a rendezőnek igenis joga van az általa kézzel írt forgatókönyvvel azt csinálni, amit csak akar.

Ha most szeretnél NFT-ket, kriptopénzeket vásárolni, mi a Binance használatát javasoljuk!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img