Két év alatt 12 milliárd dollár tűnt el DeFi feltörésekben és csalásokban

spot_img

Az Elliptic nevű blokklánc elemző legújabb jelentésében azt állítja, hogy az elmúlt két évben a DeFi szektorban 12 milliárd dollárnyi érték tűnt el csalások és feltörések maitt. Amíg tavaly csak 1,5 milliárd dollárt tulajdonítottak el, az idei évben – a DeFi robbanásszerű növekedésével együtt -már 10,5 milliárd dollárra ugrott ez a szám.

A két év veszteségeinek legtöbbjét a protokoll veszteségek adták. Ebbe a kategóriába azok a projektek kerültek, amiben a tokenek elveszítették az értéküket egy csalás miatt. Így 10 milliárd dollár veszteség keletkezett. Közvetlen veszteség útján csak 2 milliárd dollár tűnt el: ezekben az esetekben hekkerek egy-egy projektet támadtak, aminek a tárcáit kifosztották. Ebbe a kategóriába tartozott Cream Finance nemrégi kifosztása vagy az Anubis DAO elleni támadás. Az Elliptic jelentése megjegyzi, hogy ebből 721 millió dollárt visszakerült a jogos tulajdonosoknak, így ez a kategória az  összveszteségek szempontjából kevesebb jelentőséggel bír.

A fent említett protokoll- és közvetlen veszteségek összehasonlítása két év alatt

A támadók különböző stratégiákkal tudták kiszedni a pénzt: 5,5 milliárd dollárt loptak el kódhibák miatt és 5,3 milliárd dollárt a gazdaság kihasználásával. Adminisztrátori szintű csalások miatt 1 milliárd dollár tűnt el és némileg meglepő lehet, hogy a híres rug pull jelenség mindössze 18 millió dollárt szívott el.

Különböző típusú DeFi alkalmazások különbözőképpen részesültek a támadásokból. A hitelező platformok a veszteségek 34%-át adták. A decentralizált tőzsdék pedig 17%-ot. Az eszközkezelők ill. a cross-chain hidak elleni támadások a veszteségek 17- és 16%-át adták.

Teljes veszteség blokkláncok között felosztva

A blokkláncok közül az Ethereum volt a támadások legnépszerűbb céltáblája: a támadások 71%-át az Ethereum hálózaton követték el. A Binance Smart Chain a második ezen a listán, oda a támadások 21%-a irányult.,

/cryptobriefing/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img