Bizonytalanságok támadtak, miután a ConstitutionDAO nem nyert a Sotheby aukcióján

spot_img

A ConstitutionDAO több mint 45 millió dollárt gyűjtött össze a Ethereumban, hogy aukción megvásárolja az Egyesült Államok alkotmányának eredeti első példányát. Nagy a hírverés mostanában a DAO-k körül, ahol akár közösen is fektethet be egy közösség drága műalkotásokba, azonban van amikor nem úgy sül el a dolog ahogy tervezték.

Alig egy hét alatt egy újonnan megalakult, decentralizált autonóm szervezet, a ConstitutionDAO több mint 45 millió dollárt gyűjtött össze, de nem járt sikerrel az a történelmi erőfeszítés, hogy megvásárolja a közösség az Egyesült Államok alkotmányának magántulajdonban lévő példányát.

A Sotheby’s árverezője, Quig Bruning 10 millió dollárral indította az alkotmány példányának licitjét. A licit gyorsan 30 millió dollárra ugrott, és lassan 41 millió dolláros végső ajánlatig emelkedett. Sajnos a DAO nem tette le a végső ajánlatot, és egy másik ajánlattevő nyerte az Alkotmány másolatát.

A kriptoszakértők, akik a YouTube-on keresztül nézték az aukciót, megzavarodtak, hogy ki licitál a DAO nevében. Az első jelentések sikert jeleztek, de a ConstitutionDAO röviddel ezután közleményt adott ki, amelyben kijelentette, hogy “nem nyerte meg a licitet”.

A ConstitutionDAO Discord szerver mindössze hét nap alatt közel 20 000 tagot szerzett, a DAO közreműködőinek száma pedig jóval meghaladja a 15 000-et. Közülük 34 „fő közreműködőnek” minősül, és 13 szerepel a DAO honlapján, mint multisig-re jogosult entitás. Ez azt jelenti, hogy ennek a 13 személynek van kulcsa az összegyűjtött alapokhoz, és hatalmuk lett volna a pénzeszközöket a Sotheby’s számlájára utalni. Ehelyett a DAO-nak most el kell kezdenie a közreműködők visszatérítésének folyamatát, levonva a felmerült tranzakciós díjakat.

A ConstitutionDAO honlapja szerint minden közreműködő, aki a DAO missziójához adományozott, státusától függetlenül, governance tokent kap adományáért cserébe. Ezeket a governance tokeneket szavazási tokenként tervezték használni, lehetővé téve a ConstitutionDAO összes közreműködőjének, hogy szavazzanak a jövőbeni felmerülő kérdésekről, például arról, hogy a dokumentumot hol kell tárolni és megőrizni.

A Sotheby’s KYC (know-your-customer) követelményeinek teljesítése érdekében a DAO 13 multisig-tagja létrehozott egy fiókot az FTX US kriptotőzsdével együttműködve. Mivel a DAO összes pénzeszköze az Ethereumban van, a tőzsdét használták arra, hogy Ethereumukat FIAT pénzzé alakítsák, és elektronikus átutalással fizessenek a Sotheby’s-nek.

A mai kudarc nyomán a ConstitutionDAO azon képessége, hogy kevés idő alatt hatalmas közösséget tud felépíteni, és nemzeti érdeklődést vált ki, bizonyult így tehát a leglenyűgözőbb eredményének.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img