Megvan az első árverés győztese a Polkadot parachain-en

spot_img

Ma éjjel ért véget a Polkadot történelmének első parachain árverése. A győztes projekt, amelyik megkapja az első parachaint, az Acala lett.

A verseny elég kiélezett volt a két legnagyobb szavazóbázissal rendelkező projekt, az Acala és a Moonbean között. A két projekt rengetegszer helyet cserélt az első- és a második helyen.

Az árverés egy úgy nevezett gyertyás aukcióval zajlott. Ez egy, a kora újkori Anglia aukciós házaiban elterjedt árverési módszer volt: az aukció addig tartott, amíg a gyertya kialudt. Mivel senki nem tudta, hogy ez pontosan mikor történik majd, elejét lehetett venni az utolsó pillanatokban befutó liciteknek.

A Polkadotnál ezt a módszert úgy ültették át a helyzetükre, hogy az aukció lezárultával elindult egy sorsolás, ami kiválaszott egy random blokkot a lezárt blokkokból. Ha a kisorsolt blokkban az egyik versenyzőre több tokent allokáltak, akkor az adott versenyző nyert. Vagyis ahhoz, hogy egy projekt jó esélyekkel induljon, az egész aukció ideje alatt a blokkok nagy részén többségben kéne lennie a rá érkező szavazatoknak. Az Acala a blokkok 63%-ban többségben volt és végül a sorsolásban is győzött. A győztes projektre szavazók összesen 1,3 milliárd dollárnyi DOT tokent küldtek szavazásra, amíg Moonbean-nál egy kicsivel többet, 1,36 milliárd dollárnyit.

A győzelmi snapshot pillanatában a két projekt különbsége mindössze 30 000 DOT volt. Ahhoz képest, hogy mindkét projekt több, mint 30 millió DOT-ot szedett össze, ez egy elég kis eltérés. A lenti ábra az indulók által összegyűjtött szavazatok (vagyis DOT tokenek) számának alakulását szemlélteti.

A parachainek a Polkadot core funkció közé tartoznak és olyan párhuzamos hálózatokat jelentenek, amik a Polkadot központi hálózatára, a Relay Chain-re kapcsolódnak – ez biztosítja, hogy az eltérő hálózatok adatokat tudjanak közvetíteni egymás között. A tervek szerint nagyjából 100 parachain helyet szeretne nyújtani a Polkadot, amiket a mostanihoz hasonló aukciókon nyerhetnek el különböző blokklánc projektek.

A Polkadot hálózatán most egy hét szünet következik, majd megkezdődik az aukció a következő helyért. Jelenleg a Moonbean magasan a legesélyesebb, de a helyzetet megkavarhatja, ha az egyik projekt részéről nagyobb befektetők és szavazók érkeznek.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img