NFT Bay: görbe tükör a digitális művészetnek

spot_img

Bizonyára sokan emlékeznek még a Pirate Bay névre keresztelt “kalózoldalra”, a torrent fellegvárára. Sőt, emélkeznünk sem kell, hiszen napjainkban is él, virul, persze jelen cikk szerzője még sosem használta, csak hallott róla. Most elindult az NFT Bay, a portál, ahonnan “kalóz NFT”-ket tölthetünk le nyakló nélkül.

Persze míg a legújabb Marvel film jogosulatlan beszerzésének van értelme, addig egy NFT esetében éppen a dolog esszenciáját veszi semmibe az illegális letöltés. A lényeg azonban pontosan ez, az alkotók azt kívánják demonstrálni, hogy mennyire értelmetlen egy kép file miatt millió dollárokig emelkedő aukciókon részt venni, amikor egyetlen kattintással megszerezhetjük.

Az NFT Bay egyfajta digitális gúny a digitális világ legújabb üdvöskéjének, a blokklánc alapú műalkotásoknak. Ehhez képest meglepően részletgazdag a dolog, nem csupán 1:1 megfelelője a Pirate Bay arculatának, de még a kereső is bőven ad találatokat a legkülönbözőbb témákban.

Érdemes megnézni a Top 100 kategóriát az oldalon, jól látszik, hogy azért olyan mennyiség, és főleg olyan minőség, mint a “hagyományos” NFT platformokon itt még nem jelenik meg. Ám erre túl sok esély sincs, mármint arra, hogy hasonló kínálatot érjen el az NFT Bay, mint az OpenSea, hiszen mégiscsak egy poénról van szó.

Viszont vicc ide, vicc oda, az NFT Bay esete rávilágít arra, hogy sokan mennyire nem értik, vagy nem akarják érteni, vagy értik, de nem értenek egyet a Non Fungible Tokenek koncepciójával. Valóban nehéz befogadni az elképzelést, miszerint “csak” azért, mert blokkláncon jelenik meg, máris joggal mondjuk valamilyen digitlis állományra, hogy az egyedi, és bizony akár sokat is érhet.

Mindezek ellenére szó szerint csillagászati összegekért kelnek el pixeles rajzok majmokról, punkokról, koalákról és egyebekről. Úgy tűnik az NFT-knek van helye a világban, még akkor is, ha sokan irracionális, elrugaszkodott, lufi-szerű piacnak tartják ezt az egészet.

Az biztos, hogy a digiális alkotások tulajdonjoga évtizedek óta megoldatlan probléma volt, az NFT technológia egyszerű, valóban működő megoldást hozott. Ha most szeretnél kriptopénzeket, vagy NFT-ket vásárolni, mi a Binance használatát javasoljuk.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img