Top nyolc kriptovaluta letétkezelő szolgáltató – 1. rész 

spot_img

A Blockdata blokklánc adatszolgáltató vállalat közzétette a nyolc legjobb kripto letétkezelő szolgáltató listáját. A nyolc vállalat, amelyet a teljes finanszírozásuk és a letétbe helyezett vagyonuk (AUC) alapján választottak ki, a következőek: Coinbase Custody, Bitgo, Fireblocks, Gemini Custody, Ledger Enterprise Solutions, Cactus Custody, NYDIG és Bitcoin Suisse.

A nyolc vállalat összesen több mint 253 milliárd dollár értékű kriptoeszközt őriz. A listán szereplő legnagyobb letétkezelő a Coinbase Custody 90 milliárd USD értékű digitális vagyonnal. A listán a második Bitgo, november 15-én jelentette be, hogy több mint 64 milliárd dollárnyi vagyont őriz, ami tavaly december óta a háromszorosára nőtt.

A listán szereplő nyolc vállalat közül hat “szabályozott letétkezelőnek” minősül, a Fireblocks és a Ledger Enterprise Solutions kivételével, amelyek SOC 2 Type 2-es, illetve SOC 3 Type 3-as auditot végeztek.

A SOC 2 Type 2 jelentés egy belső ellenőrzési jelentés, amely rögzíti, hogy a vállalat hogyan védi az ügyfelek adatait, és mennyire jól működnek ezek az elvek. A felhőszolgáltatókat használó vállalatok SOC 2 jelentéseket használnak a harmadik féltől származó technológiai szolgáltatásokkal kapcsolatos kockázatok felmérésére és kezelésére.

 

A Service Organization Control 3 (Soc 3) jelentés a szolgáltató szervezet biztonságra, rendelkezésre állásra, feldolgozás integritására, bizalmasságra vagy adatvédelemre vonatkozó belső kontrolljaival kapcsolatos információkat vázolja fel. Ez az öt terület áll az AICPA Trust Services Principles and Criteria (Bizalmi szolgáltatások alapelvei és kritériumai) középpontjában.

A Fireblocks különleges eset a legjobb nyolc között. Mivel a Fireblocks “kripto letétkezelési technológiai szolgáltató”, nem tárolja az ügyfelei eszközeit, hanem lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy biztonságos szoftver és API kulcsok segítségével interakcióba lépjenek és kezeljék eszközeiket.

A letétkezelő szolgáltatók ügyfelei jelenleg elsősorban kriptotőzsdék, de az intézményi közönség is jelen van: a Bank of New York Mellon a Fireblocks ügyfele, a NYDIG pedig a JPMorgan eszközeit tartja letétkezelésében.

Valójában kik a letétkezelő szolgáltatók?

A kripto letétkezelő szolgáltatók olyan vállalatok, amelyek a kriptovaluták biztonságos tárolására szakosodtak.

Számos nagy tőzsde, például a Bitstamp, a Nexo és a Crypto.com harmadik fél kripto letétkezelőket használ a felhasználók pénzeszközeinek védelme érdekében.

A tőzsdék mellett a kripto custody szolgáltatók tipikus ügyfelei közé tartoznak a fedezeti alapok, vállalatok, intézményi befektetők és nagy vagyonú magánszemélyek.

Az ilyen típusú ügyfelek számára rendkívül fontos, hogy digitális vagyonukat biztonságosan tárolják, mivel gyakran nagy összegeket kezelnek. Azzal érvelnek, hogy digitális eszközeiket biztonságosabb egy kripto letétkezelőnél tárolni, mint saját maguknak, ezért úgy döntenek, hogy ott tárolják digitális vagyonukat.

Mivel a digitális eszközök világába napról napra egyre több érték érkezik, a kripto letétkezelő szolgáltatók kulcsfontosságú szerepet játszanak. Ők tartják a kezükben biztonságos módon a digitális eszközök gazdaságának kulcsait, a szó szoros értelmében.

Bár a fő üzleti modelljük ugyanaz – a digitális eszközök minél biztonságosabb tárolása -, nem minden kripto letétkezelő azonos. Rengeteg különbség van közöttük, például hogy milyen eszközöket tárolnak, szabályozottak-e, vagy rendelkeznek-e biztosítással.

A következő részben megnézzük a legjobb nyolc kripto letétkezelő szolgáltatót, hogy jobban megértsük a különbségeket. Lending oldalak közül az egyik legrégebbi szolgáltató a BlockFi, de hazánkban is elérhetőek már a lending lehetőségek az INLOCK révén.

Azt tudtad, hogy a hazai lending platform, az Inlock kizárólagos eszközkezelője a Fireblocks, amely SOC 2 Type II auditált biztonsági infrastruktúra tároló rendszerét a E&Y auditálta? Az Inlock a Fireblocks szolgáltatása mellé nagyértékű dedikált vagyonbiztosítással rendelkezik, mely kiterjed a kiberbűncselemények és technikai problémákból fakadó vagyonvesztésre is.

/blockdata, forkast, inlock, the street/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img