Top nyolc kriptovaluta letétkezelő szolgáltató – 2. rész 

spot_img

Az előző részben áttekintettük, hogy kik is valójában a letétkezelő szolgáltatók és mivel foglalkoznak. Ebben a részében összehasonlítjuk a Blockdata blokklánc adatszolgáltató vállalat által közzétett nyolc legjobb kripto letétkezelő szolgáltatót.

Coinbase Custody

A Coinbase Custody a világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéjének, a Coinbase-nek a letétkezelési ága. Ezzel a letétkezelési ággal képesek kiszolgálni intézményi közönségüket. Azáltal, hogy 2012 óta sikeres üzletet folytatnak, több százmillió dolláros finanszírozást hajtottak eddig végre. A Coinbase Custody 90 milliárd dollárnyi digitális eszközt tudott bevonni a tárolásra. Elvégezték a SOC 1 type 2 és a SOC 2 type 2 auditot is. 2019-ben a Coinbase Custody felvásárolta a Xapo-t, hogy megerősítse letétkezelési üzletágát, ami által akár 320 millió dollárig terjedő biztosítást is kínálnak.

Bitgo

A Galaxy Digital által nemrég felvásárolt Bitgo számos digitális eszközszolgáltatást nyújt. 2013 óta vannak jelen a piacon, és több mint 500 ügyfelet szolgálnak ki, köztük olyan tőzsdéket, mint a Bitstamp és a Nexo. Nemrég jelentették be, hogy már több mint 64 milliárd dollárnyi vagyont kezelnek. A Bitgo a legszigorúbb auditokon is átment, és rugalmas biztosítási tervet kínál.

Fireblocks

A Fireblocks világszerte rendelkezik irodákkal, de a központjuk New Yorkban van. Ők egy kripto letétkezelési technológiai szolgáltató, ami azt jelenti, hogy a Fireblocks valójában nem tárolja az ügyfeleik vagyonát, hanem ők biztosítják a technológiát az ügyfeleiknek, hogy ezt ők maguk tehessék meg. A Fireblocks ezt biztonságos szoftverek és API-k fejlesztésével teszi, amelyeken keresztül az ügyfelek kapcsolatba lépnek és kezelik digitális eszközeiket. A Fireblocks jelentette be a Blockdata-nak, hogy ügyfeleik összesen 38 milliárd dollárnyi vagyont kezelnek és a cég állítása szerint több mint 1 billió dollár értékű tranzakciót dolgozott fel. Kripto letétkezelési technológiai szolgáltatóként nem minősülnek szabályozott “minősített letétkezelőnek”, de SOC 2 type 2 típusú auditáláson estek át.

Top nyolc kriptovaluta letétkezelő szolgáltató – 1. rész 

Gemini Custody

A Coinbase-hez hasonlóan a Gemini is egy olyan tőzsde, amely saját letétkezelési részleget indított az intézményi közönség kiszolgálására. A Gemini kisebb tőzsde, mint a Coinbase, de ennek ellenére 30 milliárd dollárnyi vagyont vonzott a letétkezelésébe. Ez nem meglepő, hiszen a Geminit a két leggazdagabb bitcoin tulajdonos, a Winklevoss fivérek alapították, akiknek a digitális vagyonuk biztonságban tartásában van a legnagyobb érdekük. A Gemini a SOC 1 type 2 és a SOC 2 type 2 auditokon is megfelelt, 200 millió dollárig terjedő biztosítást kínál. A Gemini azonban nem tesz említést a letéti számláikra vonatkozó staking és yield farming hozamgeneráló szolgáltatásokról.

Ledger Enterprise Solutions

A Ledger Enterprise Solutions a Ledger intézményi fókuszú üzleti egysége, amely a világ egyik legnépszerűbb kripto hardvertárcájának megalkotásáról híres. A Ledger 2014 óta gyűjtött tapasztalatot a digitális eszközök biztosításában. A Ledger Enterprise Solutions kripto self-custody technológiát nyújtó szolgáltatóként működik, lehetővé téve a vállalati ügyfelek számára a privát kulcsaik biztonságos és rugalmas tárolását és kezelését. A Ledger Enterprise Solutions ügyfelei együttesen több mint 10 milliárd dollárnyi digitális vagyont tárolnak. Biztosítást nyújtanak 150 millió dollárig, és a Crypto.com is az ügyfeleik közé tartozik.

Cactus Custody

A Cactus Custody a szingapúri székhelyű Matrixport letétkezelési ága, amely különböző kriptoszolgáltatásokat kínál, például kereskedést és kölcsönzést. A 2019-ben alapított cég a legfiatalabb az összehasonlításban. A vállalat mindössze három éves fennállása azonban nem akadályozta meg őket abban, hogy 100 millió dollárnyi finanszírozást gyűjtsenek és 10 milliárd dollárnyi letétbe helyezett vagyont kezeljenek. Bár ezek a számok lenyűgözőnek tűnnek, úgy tűnik, hogy a Cactus Custody nem jelentett be nyilvánosan semmilyen auditot, és nyilvánosan nem említenek semmilyen biztosítási tervet.

A Blockdata által felállított rangsor a teljes finanszírozás és a letétbe helyezett vagyon (AUC) alapján. (Forrás: Blockdata)

NYDIG

A NYDIG egy olyan vállalat, amely teljes mértékben a bitcoinra összpontosít. Mindenféle szolgáltatást nyújtanak a legnagyobb létező kriptopénz köré, amelyek közül a letétkezelés az egyik. Szabályozott letétkezelőként, SOC 1 type 2 és SOC 2 type 2 auditokkal rendelkeznek. A NYDIG biztosítást is nyújt, de nem említi, hogy milyen összegig. A legutóbbi megerősített adat a letétbe helyezett vagyonukról 6 milliárd dollár volt. A NYDIG vezérigazgatója, Ross Stevens megemlíti, hogy 2021 végére 25 milliárd dollárnyi bitcoint várnak.

Bitcoin Suisse

A Bitcoin Suisse egy Svájcban található tőzsde és kripto letétkezelő egyben. Letétkezelő leányvállalatuk, a Swiss Crypto Vault nemrég teljesen integrálódott a Bitcoin Suisse-ba. A Bitcoin Suisse-t Svájcban szabályozzák, és ISAE 3402 TYPE 2 auditáláson esett át. Támogatnak 14 nagy tőkeértékű tokent, valamint az összes ERC-20 és Tezos FA1.2 és FA2 tokent. Staking szolgáltatásokat is kínálnak, de csak az XTZ, DOT, ADA és KSM esetében. Bár a Bitcoin Suisse rendelkezik 150 millió CHF bankgaranciával, amely megvédi az ügyfelek vagyonát abban az esetben, ha a Bitcoin Suisse csődbe megy, de egyértelműen kijelentik azt, hogy ez azokra az eszközökre vonatkozik, amelyeket nem a Bitcoin Suisse Vaultban tárolnak.

A fent említett nyolc letétkezelő vállalaton kívül számos letétkezelő van még jelen a piacon. Sokan azért nem kerültek be a Blockdata összehasonlításába, mert nem hozzák nyilvánosságra a letétbe helyezett vagyonuk (AUC) értékét, ami az egyik fő kiválasztási kritérium volt a lista összeállítása során.

Néhány kriptopénz letétkezelő, amelyek bekerülhettek volna ebbe az összehasonlításba, ha a letétbe helyezett vagyonuk (AUC) nyilvános lenne: Paxos, Bakkt, Metaco, Fidelity Digital Assets, Digivault, Genesis.

Miért pont ez a nyolc vállalat?

A Blockdata az áttekintésben szereplő vállalatokat objektíven választotta ki a teljes finanszírozás és a letétbe helyezett vagyon (AUC) alapján. Rengeteg letétkezelő van a piacon, de annak érdekében, hogy objektíven dönthessen, szigorúan ezt a két tényezőt vették figyelembe a kiválasztásnál. A finanszírozást azért tartották fontosnak, mert az a befektetői érdeklődés és a jövőbeli potenciál mértékét adja. Mivel a finanszírozás nem ragad meg mindent (egy vállalatnak befektetők nélkül is lehet elegendő profitja a növekedéshez), a letétbe helyezett vagyont (AUC) is vizsgálták. Az AUC azt jelzi, hogy egy letétkezelő mennyire sikeresen bizonyította értékét az ügyfelek bevonzásával.

A következő részben megnézzük mit is jelent a cikkben is sokat emlegetett és a lending oldalakon is megtalálható SOC 2 audit. Lending oldalak közül az egyik legrégebbi szolgáltató a BlockFi, de hazánkban is elérhetőek már a lending lehetőségek az INLOCK révén.

Azt tudtad, hogy a hazai lending platform, az Inlock kizárólagos eszközkezelője a Fireblocks, amely SOC 2 Type II auditált biztonsági infrastruktúra tároló rendszerét a E&Y auditálta? Az Inlock a Fireblocks szolgáltatása mellé nagyértékű dedikált vagyonbiztosítással rendelkezik, mely kiterjed a kiberbűncselemények és technikai problémákból fakadó vagyonvesztésre is.

/blockdata, forkast, inlock/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img