Óvakodj Attilától, óvakodj a szerelemtől!

spot_img

A kriptopénzek világában kiemelten fontosnak számít a jelszavak körültekintő megválasztása. Ha könnyelműek vagyunk, nincs visszaút. Az utalások visszafordíthatatlansága miatt, a feltört számláinkról kiutalt digitális pénzeknek örökre búcsút inthetünk.

A Nordpass idén is közzétette az elmúlt egy év során leggyakrabban feltört jelszavak listáját. Kutatásuk a különböző darknetes fórumokon közzétett adatbázisok alapján készült. A felmérés külön érdekessége, hogy eredményei specifikusan a magyar áldozatokra is leszűkíthetők.

A vizsgált időszakban több mint 35 millió hazánkhoz köthető felhasználói fiókot törtek fel a különböző hackelések során.

A feltört fiókok többségénél mind nemzetközi, mind magyar szinten olyan jelszavak voltak beállítva, amelyeket egy erre specializált program ezredmásodpercek alatt kitalálhat, például 12345, qwertz, ***** (a csillag karakterek), vagy éppen a jelszó angol nyelvű megfelelőjének számító password szó.

Ez eddig talán nem is okozott meglepetést azok számára, akik olvastak már hasonló felmérésekről. Ami viszont számukra is érdekes lehet, az a kifejezetten magyar felhasználók által kedvelt szavak listája.

A kifejezetten magyar specifikus szavak közül a férfiak a “jelszó” és az “attila”, a nők pedig a “szerelem” és a “macska” szavakat használták a legtöbbször

A magyarok tehát a fenti jelszavakat választották a leggyakrabban a különbözô fiókjaik védelméhez. Többségüket egy szótár programmal kombinált találgató algoritmussal néhány másodperc alatt sikerült feltörni. A teljes lista itt található.

Noha ma már szinte minden alkalmazás felajánlja számunkra a belépés előtti több faktoros, emaillel, SMS-el, vagy authenticatorral való hitelesítés lehetőségét, nem érdemes mindent erre az egy lapra feltenni. A felmérést végző NordPass ajánlása szerint ma már minimum egy 12 karakterből álló, kis- és nagybetűket, valamint számokat és speciális karaktereket is tartalmazó egyedi jelszót kell választanunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk a fiókjainkat. Ezek megjegyzéséhez nyújthatnak segítséget az olyan jelszómenedzserek, mint például maga a NordPass.

Az ezek használatáért kifizetett 1.5-3 dolláros havidíjak költségeinek vállalását már egy szerényebb kriptovaluta megtakarítás birtokában is érdemes lehet megfontolni, különösen így a Fekete Péntek környékén, amikor még ezeknél is kedvezőbb feltételekkel vásárolhatunk előfizetést. A NordPass legtöbb funkciója, igaz hogy limitálva (például egyszerre csak egy eszközről bejelentkezve), de ingyenesen is igénybevehető, így semmit sem veszíthet vele az, aki ad egy esélyt a dolognak.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img