Újabb fejezethez érkezett az indiai kriptovaluta szabályozás 

spot_img

Lassan egy hete számoltunk be arról, hogy az indiai kriptotörvény részleteit még nem hozták nyilvánosságra. A kormány még mindig módosítja a törvényjavaslatot, ami várhatóan a parlament következő, november 29-én kezdődő ülésszakán kerülhet bevezetésre. Ahogy telnek a napok, úgy kerülnek ki nyilvánosságra az apróbb részletek is.

Sokan félreértelmezik egyenlőre az indiai kripto tilalmat. India kripto tilalma arról szól, hogy a digitális eszközöket ne használják fizetésre, elkerülve ezzel az adókat, és egyúttal lehetővé teszi a digitális eszközök szabályozását az indiai Értékpapír- és Tőzsdebizottságon keresztül. Ugyanakkor a törvényjavaslat lehetőséget biztosít az indiai jegybank számára egy központi banki digitális valuta létrehozására.

Az indiai kormány legújabb törvényjavaslatai nem a kriptopénzek teljes betiltására törekszenek, hanem inkább egy olyan jogi keret létrehozására, amely értékpapírként szabályozza, ugyanakkor fizetési módszerként tiltja azokat. A törvényjavaslat a kriptopénzek helyett egy indiai központi banki digitális valuta (CBDC) létrehozását támogatja.

A “Cryptocurrency & Regulation of Official Digital Currency Bill 2021” című törvényjavaslat megegyezik azzal, amelyet még tavaly javasoltak a parlamentben Újdelhiben.

“Ez a törvényjavaslat tulajdonképpen megkönnyíti egy fiat kriptopénz, a digitális rúpia létrehozására szánt költségvetés elkülönítését, és megteremti a tömeges elfogadáshoz és használatához szükséges infrastruktúrát az országban, akárcsak Kínában.” – magyarázta Harsh Rajat, az Ethereum Push Notification Service alapítója a Blockworksnek.

“Azonban nem javasolnak általános tilalmat más valutákra. Az Indiai Központi Bank (RBI) azt szeretné, ha a digitális rúpia jelentős helyet foglalna el az indiai gazdaságban”.

Az egyik különbség az idei év és a tavalyi év között az, hogy a törvényhozók sokkal többet tudnak a kriptókról – tweetelte Nischal Shetty, a WazirX indiai kriptotőzsde vezérigazgatója.

Mikkel Morch, az ARK36 digitális eszközök fedezeti alap igazgatója egy e-mailben küldött nyilatkozatában azt mondta, hogy “az ilyen típusú befektetések teljes betiltása nehéz lehet. Az indiai digitális eszköz ökoszisztéma messze túlmutat a kriptovalutákon, és más befektethető eszközöket is magában foglal, mint például az Indiában is egyre népszerűbbé váló NFT-ket”.

A Sino Global Capital egy tweet hozzászóláslánc formájában rámutatott, hogy a törvény homályos és kétértelmű, így nem egészen világos, hogy mit jelent a “magán kriptopénz” – amely a törvénytervezet egyik értelmezése szerint tiltott lenne.

“Nincs egyértelmű definíció arra vonatkozóan, hogy mi a magán kriptovaluta. A törvényjavaslatnak ezt is meg kell határoznia.”

Indiában a kormány úgy tudja, hogy a lakossági befektetők közel 6,6 milliárd dollárt fektettek be a szektorba. Az iparág közvetlenül és közvetve 50 000 embert is foglalkoztat – tweetelte a Sino Global.

A törvényjavaslat tartalma azonban a törvényhozás során is változhat még az ellenzéki pártok tagjaiból álló parlamenti bizottságtól érkező javaslatok alapján.

Fontos mérföldkőhöz érkezhetnek a kriptovaluták az elfogadottság terén Indiában és persze globális értelemben, ha végre fény derül a szabályozás részleteire. Ha bitcoint és más kriptovalutákat szeretnél vásárolni az FTX-t és a Binance felületét ajánljuk.

/blockworks, coingape/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img