A bitcoinra is kihathat a jegybank szigorítása

spot_img

A bitcoin árfolyamát is megtáncoltatta, de a hagyományos piacokon is éreztette hatását az amerikai jegybank elnök nyilatkozata, aki tegnap egy bizottsági meghallgatáson vett részt. A vezetőt többek között az infláció hatásairól kérdezték, amivel kapcsolatban megjegyezte, hogy az eddig gyakran használt “átmeneti ” szót talán el kellene felejtenünk, mert a jegybank ezt nem olyan értelemben használja, mint a hétköznapi emberek.

“Minden átmeneti, az életünk is csak átmeneti.[…]A jegybank szótárában ez a szó nem azt jelenti, hogy rövid ideig fog tartani, hanem hogy hosszabb távon nem lesz káros hatással a gazdaság működésére.”

Az amerikai jegybank által megcélzott és elfogadhatónak tartott infláció éves mértéke 2% lenne, de ez a legfrissebb mérések szerint már 4.4%-nál jár. (Nálunk pedig 6.5%). Az elnök szerint az árak emelkedését a világ szállítmányozási láncaiban lévő fennakadások okozzák, aminek az ellensúlyozására ők is lassíthatnak a pénzkibocsátási és eszközvásárlási programjukon.

A jegybank a koronavírus 2020-as terjedését követően kezdett bele abba a gazdaságélénkítő programba, aminek keretében minden hónapban 120 milliárd dollár értékű részvényt vásárolnak a piacról, hogy ezzel garantálják az amerikai vállalatok stabil működését. Az erre fordított összeget pénznyomtatásból finanszírozzák és az elemzők többsége szerint leginkább ennek a folyamatos és mesterséges árfelhajtó tényezőnek köszönhető, hogy a részvénypiacok (és közvetett módon a kriptovaluták) a kezdeti pánik után gyorsan talpra álltak és szárnyalni kezdtek.

Alig néhány hónappal a korona-összeomlás után már újabb csúcsokon voltak a tőzsdék

Ennek a pénzcsapnak az elzárása az árfolyamokon is éreztetheti hatását. A jegybank eredetileg jövő nyárra tervezte a felvásárlási program ütemének mérséklését, de az elnök tegnapi nyilatkozata szerint ez a gyorsuló inflációs nyomás miatt akár hamarabb is bekövetkezhet. Erről a következő, december 14-15-i kamatdöntő ülésen fognak nyilatkozni. Szerinte leginkább az omikron variánssal kapcsolatos hírek befolyásolják majd a döntést. Ha veszélyesnek minősül az új törzs, akkor egyelőre változatlanul folytatódhat az élénkítő program, ha nem, akkor nagyobb esély lehet a felvásárlások lassításának előbbrehozatalára.

A FED elnök nyilatkozatát követően a tegnap már 59 000 dollár fölött járó bitcoin árfolyama visszaesett az 56 000 dolláros régióig, de ezzel egy időben a hagyományos piacok is esni kezdtek.

Rövidebb távon tehát érdemes észben tartani a december 14-15-re tervezett döntés napját, amikor a szigorítással kapcsolatos nyilatkozat közzététele okozhat majd izgalmakat.

A jegybanki felvásárlás lassítása és a pénznyomtatás visszafogása a dollár erősödéséhez és a banki kamatok növekedéséhez vezethet, ami a biztonságosabb befektetési formák, pédlául a banki betétek és az állampapírok felé terelheti a befektetőket. Ez átmenetileg visszavetheti a keresletet a kockázatosabb befektetési eszközök közé sorolt részvények és kriptovaluták iránt.

További hírek és elemzések Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img