2020: DeFi 2021: NFT 2022: GameFi

spot_img

Szédületes ütemben fejlődik a kriptopénzek piaca, sőt, most már egyre kevésbé van talán értelme egy, önálló piacról beszélni. Sokkal inkább ipar ez már, rajta több különböző piaccal, amik természetesen összefüggésben állnak, ám egyre jobban eltávolodnak egymástól. Ebben az anyagban gyorstalpalót adunk a legfontosabb részpiacokról.

DeFi

A Bitcoin elhozta a decentralizáció szellemiségét, és a technológiát is, amivel ez megvalósítható. A Decetralised Finance, vagyis a DeFi szofisztikált, gyakorlati megoldásokat kínál decentralizált alapon. A Bitcoin az első decentralizált pénzrendszer, a DeFi területén pedig azok a pénzügyi szolgáltatások köszönnek vissza decentralizált alapon, amiket a hagyományos piacokról jól ismerünk.

Váltók, tőzsdék, hitelezési platformok, származtatott termékek, egyebek, mind decentralizált pénzügyi szolgáltatások keretében. Központi ellenőrzés helyett szabadabb, igazságosabb struktúra. A kritikusok szerint a legtöbb DeFi projekt valójában jóval centralizáltabb, mint hisszük, de erről majd máskor. Egy DeFi hitelezési platformon például nem egy központi széfben tárolják a bank tőkéjét, hanem a közösség adja össze egy blokkláncon azt a forrást, amit hitelezésre felhasznál a rendszer.

NFT

Non Fungible Token, vagyis nem helyettesíthető token, az NFT technológia lényege, hogy egy-egy digitális állományt egy-egy tokenhez kapcsolhassunk a blokkláncon. Ha egy művész elkészít egy tisztán digitális alkotást, akkor mindezidáig az könnyen másolható volt, ezernyi helyre elküldhettük, feltehettük az interneten.

Ez most is így van, viszont most már adott a megoldás, amit ha el is fogad a közösség, márpedig elfogadja, akkor mindannyian tudjuk, hogy egy adott mű pontosan kinek a tulajdona. Ahogy a fizikai világban is elfogadjuk, hogy egy festmény egy adott gyűjtő tulajdonát képezi, mostantól egy digitális mű aktuális tulajdonjogát is tiszteletben tarthatjuk. Egy NFT nem más, mint egy bejegyzés egy adott blokláncon, hasonlóan ahhoz, ahogy egy fizikai katalógusban is felírhatjuk, hogy egy kézzelfogható, bronz szobor, egyéb mű kinek a gyűjteményében található.

GameFi

Mindhárom közül a legfiatalabb terület, a Gaming Finance a videójátékokon belüli “pénzügyekkel”, pontosabban “anyagi” javakkal foglalkozik. A GameFi egy-egy videójáték belső ökoszisztémájával foglalkozik, ebben a térben már nem kizárólag a gyártó stúdióhoz tartoznak a játékon belüli világ egyes elemei, hanem egy-egy játékos tulajdonába is kerülhetnek.

Itt ér össze a két terület, az NFT technológia és a GameFi, hiszen sokszor pontosan NFT-kről van szó, egy játékon belül NFT-khez juthatunk hozzá. Ezeket a megszerzett NFT-ket, amik megjelenhetnek egy egyedi fegyver, ruhadarab vagy akár más tárgy formájában is megtarthatjuk, vagy belátásunk szerint egy piactéren értékesíthetjük is.

Play-to-Earn csapatot építünk: játékosokat, oktatókat és vezetőt is keresünk!

A nagyszámú tranzakció, amit egy játék megkövetel, ha a GameFi alapjaira lép azonban jelentős terhelés jelenthet az adott blokklánc számára. Ez egy hátrány, hiszen a másodpercenkénti tranzakciószám olyan mérőszám, ami a legtöbb blokklánc számára most még kihívást jelenthet.

Ha most szeretnél NFT-ket vásárolni, mi a Binance használatát javasoljuk!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img