A bitcoin bányászat jövedelmező, de „veszélyes, ha egy országra korlátozódik”

spot_img

A bitcoin a cikk írásának pillanatában az 50 000 dolláros szint körül mozgott, a piacon pedig érezhető a “félelem” faktor. A bitcoin közösséget azonban hosszú távon ez nem aggasztja. Egy nemrég közzétett interjúban Whit Gibbs, a Compass Mining alapítója és vezérigazgatója is ennek adott hangot, valamint elmagyarázta, hogy miért fontos tényező a BTC hashrátája.

“A bitcoin hashrate növekedése hihetetlenül fontos, mert nyilvánvalóan eszközosztályként azt szeretnénk, hogy továbbra is sikeres és biztonságos legyen.”

A hálózat rugalmasságát méltatta az olyan események után, mint Kína idei politikai döntései. Gibbs megjegyezte, hogy a hashrate az elmúlt hónapokban úgy emelkedett, ahogy a gépek globálisan áthelyeződtek.

A cikk írásakor a bitcoin hashrátája a BTC.com adatai szerint közel 172 EH/s volt, a nehézség 23 T. Szintén a BTC.com szerint a Foundry USA és az AntPool rendelkezik a legnagyobb részesedéssel a bányászpoolok eloszlásában, azonban az “ismeretlen bányászok” is döntő szerepet játszottak az évek során.

Gibbs kitért arra is, hogy a globális akadályok bizonytalanságban tartják a hashrátát. Vegyük például Kazahsztán energiahiányát. Tudjuk, hogy Kína bányászati tilalma után Kazahsztán lett a második legnagyobb hashráta “birtokos” az Egyesült Államok után. Kazahsztán elnöke, Kassym-Jomart Tokajev azonban nemrégiben megjegyezte, hogy Kazahsztán már érzi az áramhiány első jeleit.

A becslések szerint az Egyesült Államok most több mint 35%-kal járul hozzá a globális hash arányhoz az olyan poolok révén, mint a Bitdeer és a Riot Blockchain Whinstone. Gibbs szerint hatalmas intézményi szereplők ugranak be a bányászati ágazatba, mivel:

“Most már a kriptobányászat egy tényleges üzlet, amire lehet tervezni.”

Ezzel kapcsolatban a hírek szerint hamarosan egy újabb BTC bányász létesítmény átadása várható New York államban egy szénerőmű helyén. Mindezek után Gibbs pozitívan nyilatkozott, hogy az USA továbbra is szívesen látja a bányászati iparágat. Hozzátette:

“Az Egyesült Államok szerintem az elsők között lesz a fejlett nemzetek között, akik támogatni fogják a bitcoin bányászatot. Hatalmas, és most már egy több milliárd dolláros iparágról beszélünk az USA határain belül, amit meg tudnak adóztatni.”

Másrészt arról is beszélt, hogy néhány európai országnak, például Franciaországnak és Németországnak is időbe telik majd, mire csatlakozik. Valójában nem hiszi, hogy a bányászat központosítása az Egyesült Államokban hosszú távon pozitív eredményt hozna.

“Szerintem nagyon veszélyes, ha a bitcoin hashráta túlnyomó többsége bármely ország határain belül összpontosul.”

Példának okáért a Kínát hozta fel, mint amikor a hashráta többségét (60%) birtokolta a tiltás előtt.

További bányászattal kapcsolatos híreket és kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön és a YouTube csatornánkon találtok.

/ambcrypto.com, public.uk.com,

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img