Ma délután az inflációs adatok dallamára táncolhat a BTC is

spot_img

Ma délután, magyar idő szerint 14:30-kor fogják nyilvánosságra hozni az Egyesült Államok legfrissebb inflációs adatait. Az utolsó ilyen bejelentésre éppen egy hónappal ezelőtt, november 10-én került sor. A pénzromlás akkor közzétett, 6.2%-os mértéke nem csak egy 31 éves rekordot döntött meg, de a bitcoin 69 000 dolláron tetőző emelkedése is szinte percre pontosan a bejelentéssel egy időben ért véget.

Mivel a bitcoint sokan az infláció elleni védekezés egyik eszközének tekintik, elsőre talán ellentmondásosnak tűnhet, hogy miért éppen egy ilyen helyzetben kezd el csökkenni a BTC árfolyama.

Ennek oka a pénzromlásra adott gazdasági válaszokban keresendő. A jegybank a túl magas infláció megfékezéséhez növelheti a banki alapkamat mértékét, amivel a költekezések visszafogására ösztönözheti a gazdaság szereplőit. A magasabb kamatok a kockázatosabb befektetésektől (pl.: részvények, kripto) a biztonságosabbnak tartott, kamatozó értékpapírok felé terelhetik a befektetőket. Habár voltak idők, amikor ezek az összefüggések még egyáltalán nem voltak hatással a kriptovaluták árfolyamára, az ágazat növekedésével már ezekre sem árt odafigyelni.

Amint arról nálunk is olvashattatok, az amerikai jegybank már belengette, hogy szükség esetén kész beavatkozni a folyamatokba. Erről a jövőheti, december 14-15-én tartott találkozójukon fognak nyilatkozni.

A novemberben közzétett infláció mértéke 6.2%-os volt. Ha ma ismét egy ekkora, vagy esetleg egy picivel nagyobb, 6.3 – 6.4%-os adat látna napvilágot, akkor azt lehet, hogy a piac még elfogadná, de egy ennél magasabb szám esetén már sokkal valószínűbb, hogy negatív reakció követi a bejelentést. Ez már nagy mértékben növelné az esélyét annak, hogy a jegybank a jövőhéten valamilyen beavatkozást helyezzen kilátásba.

Biden elnök egy tegnapi beszédében már utalt arra, hogy a mai adat magasabb lehet a múlthavinál, így elképzelhető, hogy a délutáni publikálást követően ismét a piros szín fog dominálni a grafikonokon.

További hírek és elemzések Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img