Kína eladással búcsúzik a bitcointól

spot_img

A hatályos törvények értelmében december 31-én az utolsó kínai tőzsdék is, köztük a Binance és a Huobi is végleg megszüntetik a kínai felhasználók által kezdeményezett kifizetések végrehajtását. A bányászat májusi betiltását követően ezzel a kereskedés lehetőségét is elveszti a helyiek többsége, akik ugyan kerülőutakon, “okosba” biztosan meg tudják majd oldani a fiat és kripto valuták közötti átváltásokat, de gyorsan, nagyobb tételben és nagyobb tömegben erre már nem lesz lehetőségük.

Habár a kriptopénzek kiutalásának lehetősége  egy ideig még eléhető lesz Kínában, már csak idő kérdése, hogy az ország (legalábbis hivatalosan) végleg kivonuljon a kripto piacról. Míg 4-5 éve a globális kripto kereskedési forgalom 70+ százaléka a kínai traderekhez volt köthető, 2022-re a régió befolyása teljesen semmivé válhat. Elemzők szerint egyéb tényezők mellett ennek is szerepe lehet abban, hogy az év utolsó hetében ismét inkább az eladók uralják a piacokat. Azoknak akik eddig halogattak, már csak másfél napjuk maradt arra, hogy a tőzsdéken jüanra váltsák a coinjaikat.

A kínaiak mellett a nyugati kereskedők egy része is inkább az eladók táborát erôsíthette. Egyes országokban évről-évre egyre népszerűbbé válik az úgynevezett tax loss farming, vagyis hogy a traderek az év vége felé direkt veszteséges ügyletek végrehajtásával és későbbi leírásával csökkentik a saját adóalapjukat. A hivatásos befektetők közül szintén sokan várhatnak most az újév beköszöntére. Ők a 2021-es naptári évben nyújtott teljesítményük után kapják meg a bónuszaikat, így jelenleg az idén elért profit védelme és bebiztosítása áll az érdekükben, nem pedig hogy az év utolsó óráiban újabb kockázatos manőverekbe fogjanak.

A bitcoin utolsó 4 szilvesztere

A fentiek miatt több szakértő is úgy véli, hogy a 2022-es év beköszöntével csökkenhet a nyomás és január első napjaiban ismét a bikák vehetik át az irányítást. Az elmúlt 4 évben a bitcoin 10-20%-os emelkedéseket hajtott végre az újév első 3 napján.

További hírek és elemzések Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Altszezonnaptár 2022: vajon ismét bejön?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img