13 évvel ezelőtt bányászták ki az első blokkot

spot_img

Január 3-án a Bitcoin Genezis napot ünnepeljük, vagyis az első blokk (a genezis blokk) kibányászásának évfordulóját. Az első blokkot 2009-ben, vagyis 13 évvel ezelőtt bányászták ki.

Elsőként a piac ázsiai szereplői hívták fel a figyelmet a születésnapra: a hongkongi Bitcoin Association megragadta az alkalmat, hogy összekapcsolja az évfordulót a ProofOfKeys mozgalommal, amit a bitcoin úttörő, Trace Mayer indított el azért, hogy rábírja a bitcoin tulajdonosokat arra, hogy tartsák a tárcájukban a vagyonukat, utalják ki a kriptopénzeiket a szolgáltatóktól és tőzsdéktől.

2009 január 3-án került lezárásra az első blokk, benne az 50 bitcoin bányászjutalommal. A hálózat megalkotója Satoshi Nakamoto álnéven írt és fejlesztett – ő lehetett egy vagy több személy is, de azóta is titokban tartja a kilétét. Az első blokkba Satoshi beleírta az azóta elhíresült brit Times címoldalán megjelenő cikk címét: “The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks”. A cikk a 2008-as gazdasági válság utáni bankmentő intézkedéseket tárgyalta. Azóta is a pénzügyi rendszer és a kormányzás szoros összefonódása iránti ellenérzés jelenti a bitcoin egyik ideológiai tartóoszlopát.

/cryptopotato/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img