A Cardano és a Polkadot fejlesztői voltak a legaktívabbak tavaly

spot_img

A Santiment piacelemző és a CryptoRank frissen kiadott jelentése rámutatott az egyes hálózatok mögötti fejlesztői aktivitásra a 2021-es évben.

A kutatásuk alapján a Cardano-n dolgoztak a legtöbbet annak fejlesztői, ezt viszont egy kis szkepticizmussal kell kezelni. Az elemzők ugyanis a GitHub adatait vették figyelembe: a nyílt forráskódú szoftvereken ezen a platformon kollaborálnak a különböző közösségek. Itt a Cardano fejlesztése 140 ezer különböző “eventtel” történt, viszont ez a szám nem képes mindent elmondani. Egy-egy event lehet apró fejlesztés is, de egy event bírhat akkora értékkel is, mint 50 másik. Egymással összehasonlítva viszont már egy egész jó képet kapunk arról, hogy melyik projekt mögött mekkora fejlesztési közösség és erő állhat.

https://twitter.com/CryptoRank_io/status/1477975325300645895

A Cardano fejlesztői csak egy kicsit előzték be a második helyen álló Kusamát és a Polkadot-ot. A Kusama viszont a Polkadot egy speciális teszthálózata, így nagyon közel áll egymáshoz a két projekt és a fejlesztők egy részén is osztoznak.

A Cardano és a Polkadot az Ethereumot is maga mögé utasította: Buterinék a negyedikek lettek ezen a listán. Utánuk a Gnosis, a Solana, a Status, az IOTA, a Flow Cosmos, az Elrond, A Chainlink, a DefiChain, a Hedere és a NEAR fejlesztői végeztek.

A Cardano helyezése nem véletlen. Szilveszter előtt egy kicsivel az Input Output fejlesztő vállalat vezérigazgatója, Charles Hoskinson bejelentette, hogy egyszerre 130 decentralizált alkalmazást fejlesztenek a hálózatra, ezek közül pedig 20-30 már 90 napon belül napvilágot láthat. Az egész évet tekintve pedig a nemrég kiadott Alonzo mérföldkő került rengeteg fejlesztésbe, de ezzel végre megjelentek a hálózaton az okos szerződések. Az Alonzo mellett a Hydra (az ADA egy második rétegű skálázódása) fejlesztése került rengeteg energiába.

A Cardano egy új, egyedi kripto projektfinanszírozási módszerrel is kísérletezik. Az ISPO (Initial Stake Pool Offering) az ICO, IDO és IEO alternatívája kíván lenni. Ebben a modellben a befektetők ADA-ja a saját tárcájukon maradna, azokat nem delegálnák az adott projekt fejlesztőinek. Az ISPO megvalósulására még valószínűleg hónapokat kell várnunk.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img