A Meta csatlakozott a szabadalom szövetségbe: bárki használhatja a kriptós szabadalmaikat

spot_img

A Crypto Open Patent Alliance (COPA), amit magyarul a Nyílt Kripto Szabadalmak szövetségének fordítanánk, új tagot tudhat soraiban. Csatlakozott a Meta, a világ legnagyobb közösségi médiával foglalkozó óriása – derül ki a szövetség hétfői sajtóközleményéből.

A csatlakozással a Meta, 30 másik vállalattal együtt, lemond arról, hogy betartassa az eddig lefoglalt „core” kriptopénzes szabadalmait. Gyakorlatilag ezeket a szabadalmakat bárki felhasználhatja, anélkül, hogy retorziótól kelljen tartania. A COPA igazgatója, Max Sils szerint a „core” kriptopénz szabadalmak közé tartoznak „azok a technológiák, amikkel kreálni, bányászni, tárolni, küldeni, könyvelni, biztosítani vagy védeni lehet a kriptopénzeket”.

A COPA alapszabálya szerint a tagoknak rendelkezésre kell bocsátaniuk szabadalmaikat egy kollektív szabadalmi könyvtárban. Ezzel a szövetség azt reméli, hogy hozzájárul a blokklánc fejlesztések gyorsításához és elérhetőségéhez, valamint védekezni tud a szabadalmakra utazó ügyvédek és trollok ellen.

A Meta belépésével ők lettek a legtöbb szabadalmat magáénak tudó társaság a 30 tag közül. A konzorciumban még ott van a Square, a Coinbase, a Coin Center, a Paradigm is. Legutóbb azzal kerültek be a hírekbe, hogy az ő kezdeményezésükre indult bírósági eljárás Craig Wright ellen, amiért az szerzői jogi védelmet kért a Bitcoin White Paperre.

Jack Dorsey, a Square vezérigazgatója a Twitteren is üdvözölte a közösségi óriás belépését.

A Meta ezzel egyidőben a saját részéről berekesztette készülő stabilcoinjának, a Diem-nek a fejlesztését. A jogokat, a technológiát és az eszközöket eladták a Silvergate amerikai banknak 200 millió dollárért.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img