Hivatalosan is kukázták Zuckerberg stabilcoin projektjét

spot_img

A Meta – régebbi nevén Facebook, tegnap bejelentette, hogy két év fejlesztés és erőfeszítés után lezárják a Diem projektet.

Mindezt a Diem vezérigazgatója, Stuart Levey írta egy sajtóközleményben hétfőn. Arra is kitért, hogy a következő hetekben fokozatosan megszüntetik a munkát és elvonják az erőforrásokat a projekttől.

„Annak ellenére, hogy egyre pozitívabbak voltak a visszajelzések a hálózat tervezése kapcsán, a velük való beszélgetések alapján világosan láttuk, hogy a szövetségi szabályozók miatt nem tudunk előre lépni. Ennek eredményeképpen a legjobb döntésnek az bizonyult, hogy eladjuk a Diem eszközeit.”

A Meta a tulajdonjogokat és a projektekhez tartozó eszközöket a Silvergate Capital Corporation-nek adta el. A kaliforniai bank a meglévő fizetési szolgáltatásába, a Silvergate Exchange Network-be szeretné integrálni a stabilcoin fizetés lehetőségeit. A Diem-ért cserébe a Silvergate 1,2 millió saját részvényt és 50 millió dollárt fizetett, ami összesen 182 millió dolláros értéket jelent.

„Látjuk a piaci igényt egy dollár alapú stabilcoinra, ami szabályozott és magasan skálázható, hogy határokon át, akadályok nélkül tudjunk pénzt mozgatni. Továbbra is az a célunk, hogy kielégítsük ezt a keresletet azzal, hogy 2022-ben elindítunk egy stabilcoint” – mondta a Silvergate vezérigazgatója, Alan Lane.

A Meta hivatalosan 2019-ben beszélt először a digitális valuta terveiről. Akkor még Librának nevezték a projektet és egy alapítvány alá szervezték, amelynek igazgatótanácsában olyan globális óriások voltak jelen, mint a PayPal, a Visa, a Mastercard és az eBay. Az Egyesült Államok és Európa szabályozói azonban komoly ellenérzéseket tápláltak a projekt iránt, amit csak részben sikerült orvosolni. Ezután több tag is kilépett az Alapítványból, majd alapjaiban írták át a koncepciót és egy rebrandingre is sor került – ekkor lett Diem a Librából. Az új tervek egy egyszerű stabilcoinról szóltak, amitől a szabályozók eggyel nyugodtabbak lettek, de az alapvető aggályok nem múltak el: a pénzügyi terjeszkedéssel Zuckerberg befolyása és hatalma még tovább növekedne. A szabályozói nyomás ellenére a Meta tavaly decemberben eljutott egy nyílt tesztig, ahol néhány ezer WhatsApp felhasználó kipróbálhatta a Novi pénztárcát.

A Diem a Silvergate rendszerében él majd tovább, de valószínűleg a banknál egy saját brand- és token névvel is előllnak majd a közeljövőben.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img