Várva várt frissítés érkezik a Litecoinra

spot_img

Tavaly szeptemberben adtunk hírt arról, hogy az OmniLite (másodlagos réteg) bevezetése után, a Litecoin blokkláncán elérhetővé válnak majd a stabilcoinok és az okosszerződések is. A Litecoin fejlesztői egy újabb frissítéssel jöttek ki, ezúttal egy adatvédelmi protokoll bevezetésével.

David Burkett, a Litecoin Mimblewimble Extension Block (MWEB) frissítésének vezető fejlesztője megerősítette, hogy az MWEB hivatalosan is megjelent, egy intenzív, több éves fejlesztési, tesztelési, felülvizsgálati és auditálási folyamatot követően.

A frissítés azután jelent meg, hogy a Quarkslab – ami egy elismert biztonsági és kódauditáló cég – elvégezte az MWEB-kód felülvizsgálatát, auditálását. Az MWEB a Litecoin Core 0.21.2 megjelenés részeként fog szerepelni, amely a biztonságot és az adatvédelmet javító Taproot frissítést is tartalmazza.

A Mimblewimble-t először a Litecoin hálózat fejlesztéseként emlegették már 2019-ben, azonban a tesztnet 2020 októberében indult el. Most, hogy a munka beért, Burkett gyorsan fel is vázolta az előnyöket.

“Az MWEB egy döntő lépés a Litecoin fejlődésében. Az MWEB által biztosított opcionális titoktartás figyelemre méltó és szükséges védelmet nyújt a felhasználónak a mindennapi apróságok, fizetések vagy akár a lakásvásárlás esetében.”

Mi is az a MWEB?

Egyrészt a Mimblewimble (MW) egy adatvédelmi protokoll, amelyet álnéven Tom Elvis Judesor fejlesztett ki, és a Harry Potterben szereplő varázslat után kapta a nevét. Az MW különböző technológiák kombinációja, többek között a “Confidential Transactions” (a tranzakciók összegét ismeretlenné teszi) és a “CoinJoin” (egy “érmekeverő”). Számos technológiát tartalmaz tehát, ami Gregory Maxwell, Adam Back és Andrew Poelstra által kidolgozott koncepciókra épül.

Kivágat a protokoll leírásából (forrás)

Másrészt az “EB” az “Extension Blocks” rövidítése, amely egy 2013-ban Johnson Lau (bitcoin fejlesztő) által előterjesztett javaslat volt. A kiterjesztési blokkok úgy tekinthetőek, mint egy összekapcsolt “szomszédos lánc” (vagy képzeljünk el egy párhuzamos autópályát), amely a Litecoin fő lánca mellett fut. A forgalom mindkét autópályán pontosan ugyanolyan ütemben halad, és vannak hidak, amelyek összekötik a kettőt lehetővé téve az egymás közötti közlekedést.

Kivágat az előterjesztési javaslatból (forrás)

Ha valaki szeretné, továbbra is folytathatja a tranzakciókat a Litecoin fő láncán (vagy, “autópályán”) anélkül, hogy valaha is át kellene ugrania a MWEB oldalára. Ez fordítva is igaz, ha valaki akarja, maradhat a MWEB oldalán. Az MWEB használata opcionális. Beépített funkciói miatt, ha úgy döntesz, hogy az MW láncot használod, akkor a jobb helyettesíthetőség és az adatvédelem előnyeit élvezheted, szemben a fő lánc átláthatóbb természetével.

Charlie Lee, a Litecoin társalapítója megragadta a Mimblewimble elindításának alkalmát, hogy köszönetet mondjon azoknak a főszereplőknek, akiknek nagy szerepe volt abban, hogy a hálózat adatvédelmi funkciókat kapjon.

“Az MWEB tervezése, fejlesztése és aktiválása egy igazi közösségi erőfeszítés volt, kezdve a Litecoin támogatóinak több éves adományaival a világ minden tájáról. Olyan kulcsfontosságú közreműködők is részt vettek benne, mint Andrew Yang, aki segített az eredeti Litecoin fejlesztési javaslatban, Hector Chu alapvető kódfelülvizsgálatai, auditált, tanácsokat adott és tesztnet csomópontokat üzemeltetett. Ez a projekt igazi bizonysága a Litecoin közösség rugalmasságának és folyamatos növekedésének.”

Lee megjegyzi, hogy bár az MWEB már megjelent, a felhasználóknak még várniuk kell egy kicsit, hogy élvezhessék az adatvédelmi funkciókat, mivel a hálózat arra vár, hogy a bányászok átálljanak a frissített verzióra.

A Litecoin egyre nagyobb szerepet tölt be a mindennapos utalások terén. Az MWEB frissítéssel és figyelembe véve a Litecoin egyéb tulajdonságait (pl. alacsony díjak, hálózati megbízhatóság és magas szintű integráció a harmadik fél platformjain), az emberek értéket találtak a Litecoin csereeszközként való használatában. Az elmúlt 10 évben a Litecoin több mint 1 billió dollárnyi pénzt halmozott fel a hálózaton keresztül, és az MWEB hozzáadásával fizetési módja valószínűleg sokkal vonzóbbá válik majd.

Szemléltetésképpen, miután néhány hónappal ezelőtt hozzáadták a BitPayhez, a Litecoin már megelőzte az Ethereum, Dogecoin és Bitcoin Cash fizetéseket, amelyek mindegyike jóval a Litecoin előtt került hozzáadásra. Jelenleg a BitPay felületén a második legtöbbet használt kriptovaluta.

Bitcoin, ethereum, litecoin vásárlásához a Binance szolgáltatásait ajánljuk. A közepes vagy kisebb kapitalizációjú coinok beruházásához az általunk is használt KuCoin felületét próbáld ki.

/beincrypto, litecoin fundation, the coin republic/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img