Jön a bitcoin alapú államkötvény El Salvadorban

spot_img

Bitcoin kötvény kibocsátására készül az elhíresült közép-amerikai állam, El Salvador. Tegnap az ország pénzügyminisztere bejelentette, hogy március 15 és 20 között tervezik kibocsátani a világ első bitcoin fedezetű államkötvényét. „Ha igazán építeni akarjuk ezt az országot, ilyen módon kell befektetnünk” – tette hozzá a pénzügyminiszter, Alejandro Zelaya.

Zelaya megerősítette, hogy a tavaly novemberben beharangozott 1 milliárd dollár értékű kibocsátás mellett döntöttek, viszont legalább 500 millióval nagyobb keresletre számítanak.

A pénzügyminisztérium szerint azért lesz magasabb az érdeklődés a bitcoin kötvény iránt, szemben egy átlagos államkötvénnyel, mert 100 dollár alatt is elérhető lesz a lakosság számára, valamint nem kell majd brókerhez fordulni azok megvásárlásához. A kötvény a Blockstream Liquid hálózatán lesz hozzáférhető.

A közvélemény először egy látványos novemberi eseményen hallhatott először a kötvénnyel kapcsolatos tervekről, ahol az ország elnöke, Nayib Bukele a színpadra hívta a Blockstream stratégiai igazgatóját Samson Mow-ot, hogy felvázolja a terveit. Ugyanekkor rántották le a leplet a készülő kriptobarát szomszédságról, Bitcoin City-ről.

El Salvador bitcoin kötvénye 6,5%-os kamatot ígér és 2032-ben járna le. A tervek szerint a befolyt összeg felét további bitcoin vásárlásokra, másik felét pedig energetikai infrastruktúra és bányászat fejlesztésébe fektetik.

Amíg a kriptós közösség izgatottan várja a kötvények kibocsátását – már csak azért is, hogy a vásárlásukkal történelmet írjanak – nem mindenki rajong az ötletért. Az IMF – akivel épp tárgyalásokat folytatnak egy 1,3 milliárd dolláros hitelcsomagról, aggodalmát fejezte ki a kötvények magas kockázata miatt.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img